Hírek archivum


  


Tisztelt Látogatók!

 

A járvány negyedik hulláma okán az emberi élet és egészség megóvása, az ország működőképességének megőrzése, illetve a minél magasabb arányú immunizáció elérése érdekében az Operatív Törzs (a továbbiakban: OT) újabb oltási kampányról döntött.

Az OT döntése alapján az oltatlan és már korában oltott állampolgárok részére "Oltási Akcióhetet" szervez egyhetes időtartamban, melyre 2021. november 22-28. (hétfő - vasárnap) 7:00-19:00 óra között kerül sor.

Ezen az akcióhéten az előzetesen regisztrált, majd időpontot foglalt személyek mellett, érkezési sorrendben azok is jelentkezhetnek első, elmaradt második és harmadik oltásra, akik nem foglaltak időpontot előzetesen és azok az oltatlanok is, akik még nem is regisztráltak előzetesen, de szeretnének oltást felvenni.

Az első oltásra előzetes regisztráció nélkül érkezőknek a helyszínen papír alapon mindenképpen regisztrálni szükséges.

Az első oltáshoz szükséges regisztrációs lapot a Kormányhivatal az oltópontokon kinyomtatva biztosítja a még nem regisztrált érkezők számára és a kormányhivatali munkatársak segítik az érkezőket a regisztrációs lapok hiánytalan, olvasható kitöltésében.

 

Az oltóponton minden még rendelkezésre álló vakcina (Pfizer, Moderna, Janssen, Sinopharm) elérhető lesz.

Intézményünk egy kijelölt oltóponton végzi az oltásokat.                                       

FIGYELEM! Az oltópontra a Laky Adolf utcai bejáraton lehet bejutni!

 

FONTOS!

Kérjük, hogy hozza magával az előre kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot! LETÖLTÉS

Szülői hozzájáruló nyilatkozat 16-18 év közötti személyek részére: LETÖLTÉS

3. oltáshoz szükséges beleegyező nyilatkozat elérhető itt: LETÖLTÉS

- Intézetünk területén kint és bent is kötelező a maszkviselés. Ezért kérjük, folyamatosan hordjon a száját és orrát eltakaró maszkot!
- Amennyiben lázas, illetve rosszul érzi magát, maradjon otthon! Ebben az esetben jelentkezzen körzeti orvosánál, jelezze neki, hogy beteg, és új oltási listára fogják Önt beírni.
- Ha jelenleg ugyan nem lázas, de az elmúlt két hét során volt láza, telefonon konzultáljon háziorvosával, hogy megkaphatja-e az oltást.

-Ha egyéb védőoltást kapott, csak két hét elteltével kaphatja meg a Covid oltást
- Hozza magával TAJ-kártyáját, személyazonosító igazolványát és lakcímkártyát!
- Nagyon fontos, hogy legyen Önnél a kitöltött beleegyező nyilatkozat. Ne feledje, hogy a második oltásra is el kell hoznia magával ezt a dokumentumot!
- Készítse össze fontosabb orvosi dokumentumait, zárójelentéseit! Amennyiben gyógyszereket szed, érdemes ezeket összeírni egy papíron.
- Kérjük, érkezzen pontosan! Kényelmes, laza ruhát viseljen, hogy munkatársaink könnyen hozzáférjenek felkarjához, ahová az oltást beadják.
- Az oltás gyors és fájdalommentes.
- Az első oltást követően 30, a második oltás után 15 perc várakozási idővel számoljon. Munkatársainktól a várakozási idő leteltét követően kapja meg az oltást igazoló papírjait.

 

Tisztelettel:
Az OMIII-Amerikai úti oltópontjának csapata


 


Szeretnénk köszönetünket kifejezni a Duna Food Hungary Kft.-nek, amely az elmúlt 2 nap 240 adag ebéddel támogatta Intézetünk alkalmazottait. Hálásan köszönjük az egészséges és finom adományt!!!

 

 

 

 


 

 

 

 

 


TISZTELT BETEGEINK! TISZTELT HOZZÁTARTOZÓK! TISZTELT KOLLÉGÁINK!

Az év utolsó napján visszatekintve az elmúlt 12 hónapra, kijelenthetjük: 2020, úgy, ahogyan mi ismertük, 2020. március 11-én ért véget. Azóta tart a humán pandémia, világszerte több mint 82 millió fertőzöttel és közel 2 millió elhunyttal. Intézetünk pedig, készségeinkkel felvértezve, lehetőségeink mentén végzi feladatát: az azonnali és tervezett betegellátást. Márpedig tevékenységünkben büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt szűk 10 hónap alatt elértünk.
Történt velünk sok minden: az ellátórendszer gyors felkészítése, átalakítási elképzelések, átalány finanszírozás, rehabilitációs ágyak átalakítása, izolációs osztályok, majd COVID-osztályok kialakítása, az elektív ellátások átmeneti felfüggesztése, majd újraindítása, majd ismételt felfüggesztése. Az év során természetesen újra kellett szervezni a nem szüneteltethető, akut ellátásokat is. Összességében 2020 folyamán négyszer szerveztük át a teljes Intézet működését, ahhoz, hogy feladatainkat el tudjuk látni, és az őszi második koronavírus hullám során Intézetünk is COVID-ellátóvá vált.

MINDEZEK ELLENÉRE:

- rövid és hosszú lejáratú tartozásállományunk: 0 forint
- lezárult egy 2,5 milliárd forintos orvostechnológiai és informatikai fejlesztésünk
-országos intézeti feladatkörre csaknem 1.3 milliárd forint támogatást nyertünk még decemberben, fejlett képalkotás, országos lefedettségű akut stroke képalkotó mesterséges intelligencia rendszer témakörben és nemzetközi tanulmányutak szervezésére
- az Intézet történetében először elnyertük az „Év Országos Intézete” megtisztelő címet
- az Egészségügyi Szakmai Kollégium Idegsebészeti és Neurológiai Tagozatainak elnökeit Intézetünkből választotta ki Kásler Miklós miniszter úr
- ugyancsak intézetünkből választott elnököt a Magyar Idegsebészeti Társaság
- fiatal kutatónk Junior Príma-díjas lett
- több tucat online kurzust és tanfolyamot szerveztünk, tucatnyi online konferencián vettünk részt
- folytattuk az egyetemi oktatást a megváltozott körülmények között is
- Intézetünk korábbi kiváló megítélése (Facebook-osztályzat: 4,8, az egyik legjobb a hazai egészségügyben) nem változott
- Intézetünket az év folyamán több méltán híres gasztronómiai csapat, így a Kiosk és a Mártogatós, borászatok, például a Dúzsi Tamás Borászat és ingatlanirodák támogatták a legnehezebb napokban
- Facebook-oldalunkon rengeteg támogató szót, biztatást kaptunk

SZÁMSZERŰ EREDMÉNYEINK:

- Felvett betegeink száma: 7754
- Járóbetegeink számára végzett vizsgálatok száma: 62.866
- Műtéteink száma: 3981 (közel 20%-kal kevesebb, mint 2019. évi műtétszám)
- Ebből mechanikus trombektómia: 493 (azonos a 2019. évi adattal)
- Ágykihasználtság: 56%
- Teljesített ápolási napok: 34.593
- Átlagos ápolási nap: 4,5

MINDEZÉRT A TELJESÍTMÉNYÉRT, MINDEZEKÉRT A SIKEREKÉRT KÖSZÖNET ILLETI MUNKATÁRSAINKAT, AZ OKITI TELJES GÁRDÁJÁT, DE UGYANILYEN KÖSZÖNET JÁR BETEGEINKNEK ÉS HOZZÁTARTOZÓIKNAK IS!

Mindeközben a változás bennünket is elért az év utolsó napjain: az évtized lezárultával együtt egy fontos időszak, az OKITI korszaka 2020. december 31-én lezárul. Jövőre egy új korszak kezdődik: ennek kapcsán felkészülten várjuk az új feladatokat és az új összevont-kibővült országos intézet jelentette kihívásokat!
Dr. Óváry Csaba PhD főigazgató és az OKITI Menedzsmentje
 


ÁLDOTT, BÉKÉS ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók! Tisztelt Munkatársaink!

Intézetünk történetének legnehezebb évének Karácsonyán köszönjük azt a sok-sok idei támogatást, türelmet és segítséget, amelyet Önöktől kaptunk.

Idén kiderült: az elmúlt évek fejlődése és fejlesztései mind-mind megalapozták azt, hogy idén szakmai elhivatottságunknak megfelelően tudjuk elvégezni feladatainkat - a koronavírus válsághelyzet ellenére is. Büszkén jelenthetjük ki: a legnehezebb évben voltunk a legjobbak!

Köszönjük a közösségi oldalunkon megfogalmazott temérdek dicséretet, támogatást és köszönetet - ezek a gondolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy csapatunk a legnagyobb odaadással és energiával tudja végezni feladatait.

Áldott, Békés Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván az Év Országos Intézete 2020!

Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
 

 


Kiváló Országos Intézet lettünk!


Intézetünk idén elnyerte a Medicina Évkönyv szakmai bírálóbizottsága által odaítélt "KIVÁLÓ ORSZÁGOS INTÉZET 2020" díjat. Az elismerést Intézetünk főigazgatója, Dr. Óváry Csaba PhD köszönte meg.

 


TISZTELT BETEGEK, TISZTELT HOZZÁTARTOZÓK!

Tájékoztatom Önöket: a legfrissebb miniszteri utasítás végrehajtásának megfelelően az elektív műtéteket - betegeink és munkatársaink érdekeit maximálisan szem előtt tartva - leállítottuk.

A mai naptól két műtő üzemel, sürgős műtét esetén az egyik műtőt leállítjuk, egy COVID-műtő pedig minden pillanatban rendelkezésre áll. Az angiográfiás műtő kizárólag sürgősségi beavatkozásokat végez, ehhez folyamatos aneszteziológiai háttér biztosítható. Intézetünk COVID Részlegén folyamatosan szükséges egy idegsebész és/vagy egy neurológus szakorvos jelenléte.

A kúraszerű ellátásokat leállítjuk. A járóbeteg-ellátási tevékenységünkben a betegelőjegyzések számát csökkentjük. Tisztelt Betegeinket tájékoztatjuk arról, hogy elsősorban a telemedicina alkalmazását javasoljuk, amennyiben ez nem megfelelő számára, úgy a fizikai megjelenésre időpontot adunk. Invazív ambuláns beavatkozások (percutan blokád, alagút szindróma stb.) nem folytathatóak. Aneszteziológiai ambulanciánk nem üzemel.

A D épület III. és IV emelete, valamint az A épület nyugati szárnyának I. és II. emeleti neurológiai osztályai COVID Részleggé alakulnak. Az érintett folyosókon erre felhívó és belépést tiltó táblákat helyezünk el, a recepciótól kezdődően az ambuláns betegek mozgását irányító táblákkal segítjük.

Az ambuláns rendelésre érkező betegek hőmérőzését és ellenőrzését végző személyzet naponta megkapja az aznapra előjegyzett ambuláns betegek listáját. Felhívjuk figyelmüket, hogy előjegyzés hiányában beteg belépését nem engedélyezzük!

A legújabb rendelkezéseknek megfelelően, az egészségügyi személyzet számára heti rendszerességgel történik COVID gyorsteszt vizsgálat. COVID pozitív személlyel történt kapcsolat esetén tesztvizsgálatot kórház-higiénikusunk rendel el. A dolgozói kontaktusok számának mérséklése érdekében mindazon kollégák, akik fizikai jelenléte aktuálisan nélkülözhető, vagy távol kell maradjanak, izolált munkahelyen végeznek adiminisztratív munkát.

Felhívjuk Betegeink és Hozzátartozóik figyelmét a higiéniás szabályok Intézeti Büfében történő betartásának fontosságában. A büfé belső terében asztalonként csak egy szék lehet, az ennek megfelelő létszámnál többen a büfében nem tartózkodhatnak.

Tekintettel a 2020. november 10-én éjféltől életbe lépő éjszakai kijárási tilalomra, a Munkaügyi Osztály ismételt igazolásokat ad ki az Intézet dolgozói számára a munkába járás lehetővé tétele céljából.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet köszöni Betegeink és Hozzátartozóik türelmét. Megértő együttműködésüket köszönjük!

 

Budapest, 2020. november 10.
Dr. Óváry Csaba PhD. MSc.
mb. főigazgató


Tisztelt Hozzátartozók!
 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Intézetünkben fekvő betegek részére az alábbi időpontokban tudnak a Portán (Laky Adolf u. 44-46.) csomagot leadni:

Munkanapokon: 07:00 – 09:00 vagy 14:00 – 18:00 között.
Hétvégén és ünnepnapokon: 10:00 – 15:00 között.

A csomago(ko)n szíveskedjenek feltüntetni az osztály és a beteg nevét!
Köszönjük megértésüket!

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
Vezetősége


Jelentős fejlesztés Intézetünkben


Közel 2,5 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Főigazgatónk, Dr. Óváry Csaba PhD avat be a részletekbe.

 

 


TELJES KÖRŰ LÁTOGATÁSI TILALOM INTÉZETÜNKBEN - 2020. szeptember 4.

Tisztelt Betegeink és Hozzátartozók!

Értesítjük tisztelt Betegeinket és Hozzátartozóikat, hogy az országosan növekvő COVID-19 esetszámok miatt, a koronavírus járvány terjedésének kockázatcsökkentése és betegeink biztonsága érdekében az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben Dr. Óváry Csaba PhD főigazgató saját hatáskörben 2020. szeptember 4. péntek 18 órától határozatlan időre TELJES KÖRŰ LÁTOGATÁSI TILALMAT RENDEL EL.

A látogatási tilalom érvényes Intézetünk minden fekvőbeteg osztályára, tekintettel az országosan megnövekedett koronavírusos fertőzöttek számára. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet köszöni Betegeink és Hozzátartozóik türelmét és megértését!

 

  

 


MESZK Elismerő oklevél

 

Intézetünk higiénikusa, Bojtorné Szegedi Ágnes a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Budapesti Területi Szervezet küldött taggyűlésén, 2020. július 17-én, Semmelweis nap alkalmából kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként ELISMERŐ oklevelet kapott.


Gratulálunk!

 

 

 

 

 

 

 Tisztelt Betegeink és Látogatóink!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy Intézetünk Amerikai út 57. szám alatti bejárata zárva van, ezért kérjük, hogy a Laky Adolf utca 44-46. sz. alatti bejáratunkat vegyék igénybe.


Megértésüket köszönjük!

 


TÁJÉKOZTATÁS - 2020. június 17.

2020. március 8-i látogatási tilalom feloldása:

Látogatási idő az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben az alábbiak szerint módosul:

  • Intézetünk fekvőbeteg osztályain a látogatási tilalom feloldásra került, kivétel ez alól a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály és a Stroke Subintenzív Részleg.
  • Fekvőbeteg osztályainkon a látogatási idő:
    16.00-18.00 óra között
  • A látogatás idő tartamát max. 15 percben korlátozzuk, betegenként maximum 2 fő látogató lehet jelen.
  • A látogatók részéről a maszk használata kötelező!
  • Kérjük a higiénés szabályok és látogatási idő szigorú betartását!

 


A MEGELŐZÉS 12 PONTJA

Fontos infografikákat készített az EMMI. Ezeket természetesen Intézetünk is megosztja honlapján! Kérjük Önöket, vegyék komolyan a javaslatokat!


Tisztelt Betegeink és Látogatóink!

Az országos tisztifőorvos az új koronavírus miatt látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében.

Ezért az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2020. március 8. napjától teljes körű látogatási tilalom lépett életbe, nem látogathatóak betegosztályaink sem.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

Az intézkedés 2020. március 8. napjától visszavonásig érvényes.

  


EGYRE NÖVEKVŐ MŰTÉTSZÁM INTÉZETÜNKBEN

 

A végleges finanszírozási adatok szerint 2019-ben 7,2 százalékkal több műtéti beavatkozást végeztünk Intézetünkben, mint egy évvel korábban.

A tavalyi évben elvégzett 5223 műtét azt jelenti, hogy széles műtéti portfóliónkban hetente átlagosan 100 műtét valósult meg, melyek döntő részét országos intézeti feladataink színvonalas ellátása tette ki. Országos és regionális vezető intézetként 140 különbőző műtéti típust láttunk el.

2019-ben leggyakoribb legfontosabb azonnali beavatkozásunk, az "Intracranialis transarterialis revascularisatio akut iszkémiás stroke-ban" beavatkozás volt, amelyből 454 műtétet végeztünk el. Ezt a beavatkozás követte 405 beavatkozással a "Lobectomia cerebri", azaz egy klasszikus agyműtét.

Természetesen sokat dolgozunk azon, hogy olyan műtéti technikákat vezessünk be, amelyek betegeinket kevésbé terhelik, mint a hagyományos beavatkozások, ugyanakkor kevesebb műtéti beavatkozási időt igényelnek.

Országos intézeti szerepünk miatt éves műtéti esetszámunk folyamatosan növekszik, ezért átfogó műtőfejlesztési programot indítunk útjára a következő hetektől. Ennek megvalósulását követően a legmodernebb elvek szerint felújított műtőinkben még több beteget tudunk majd még hatékonyabban ellátni.

 


Hősként ünneplik a magyar idegsebészt, aki megmentette egy 23 éves brit férfi életét

 

 

Az egyik pillanatról a másikra esett össze a makkegészséges brit fiú, dr. Szikora Istvánnak köszönheti az életét.


A 23 éves Leyth Hampshire Londonból érkezett Budapestre egy üzleti megbeszélésre még tavaly októberben, amikor hirtelen rosszul lett - értesült a Blikk.


A brit férfi érezte, hogy nincs jól, kiment a mosdóba, ahol elájult. Napokig kómában volt, az orvosok pedig tanácstalanul álltak az eset felett: először különösen súlyos asztmás rohamra gyanakodtak, ám nemsokára kiderült a sokkal komorabb diagnózis:


Hampshire agyvérzést kapott, ráadásul a betegség egyik ritka fajtáját mutatták ki nála, amely csak az idősebbeknél fordul elő, és az esetek 80 százalékában halállal végződik.


Az esetet az teszi még meglepőbbé, hogy a 23 éves férfi kifejezetten egészséges életet él: rengeteget sportol, triatlonozik, jógázik és sziklát mászik, emellett vegán életmódot követ. Saját közösségi oldalán tett közzé egy videót lábadozása során, amelyben elmondta:


az orvosok sem hitték, hogy valaha fel fog ébredni a kómából.

Mikor Hampshire felébredt, hirtelen fogalma sem volt mi történt. Az ápolók odakötözték az ágyhoz, az agyába ugyanis az életmentő műtét során három implantátumot helyeztek, félő volt, hogy ébredés után a zavarodott beteg esetleg kitépi őket.

A férfi azóta sem hiszi el, milyen szerencsés, hogy dr. Szikora István, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főorvosa rájött, mi a baja, és csapatával megmentette az életét.

A férfi ráadásul abban is szerencsésnek mondhatja magát, hogyan választott közlekedési eszközt:


vonattal érkezett Budapestre, ennek a döntésnek valószínűleg szintén az életét köszönheti, a repülőn uralkodó légnyomás ugyanis valószínűleg azonnali halállal járt volna.

Hampshire előtt még hosszú gyógyulási folyamat áll: az agyvérzés következtében jobb lába lebénult, így újra meg kell tanulnia járni, ám a lap információi szerint állapota gyorsan javul. Történetét a Daily Mail is felkapta, néhány napja nekik is nyilatkozott a férfi.

 

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hoskent-unneplik-a-magyar-idegsebeszt-aki-megmentette-egy-23-eves-brit-ferfi-eletet/


 

A napokban kapják kézhez emelt alapbérüket a szakdolgozók

 

Idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek.

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók - mondta el az egészségügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelésen kívül a munkakörülmények javításával és a szakdolgozóknak szóló különböző ösztöndíjakkal is javítani kívánnak a munkavállalók helyzetén.


Emlékeztetett: idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint - tette hozzá.


Felidézve az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait, elmondta: 2012-2013-ban átlagosan 27 százalékos béremelésben részesült ez a kör, 2016-ban pedig további 26 százalékkal, 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ez év novemberében, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz - ismertette az adatokat az államtitkár.


Horváth Ildikó beszélt a béremelésen kívüli kormányzati intézkedésekről is. Elmondta, hogy az országban tizenhat helyszínen indul nővérszálló-fejlesztési program, Nyíregyházán, Szombathelyen, Kecskeméten és Kaposváron új nővérszállók épülnek, tizenkét helyszínen pedig a meglévőket újítják fel. Erre 8,8 milliárd uniós forrást biztosít a kormány.


A munkafeltételeket javító ápolási eszközbeszerzési programról szólva az államtitkár közölte: 8 milliárd forintos keretből 16 500 kórházi eszközzel 65 állami fenntartású intézmény részesül a fejlesztésből.


A kormány ösztöndíjakkal is segíti az ápolói létszám növekedését - emelte ki Horváth Ildikó. Mint mondta, több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak a középfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő ápolójelölt részére. Az ápolói felsőfokú mesterképzést szolgálja a Mihalicza-ösztöndíjprogram, amit 247-en igénybe is vettek.


Kitért arra is, hogy "közös gondolkodás" indult a szakdolgozói életpálya kidolgozására, aminek célja, hogy a különböző pilléreket összehangolva, minél többen válasszák ezt a hivatást.


Horváth Ildikó hangsúlyozta, hogy 2020 mérföldkő a szakdolgozók és az ápolási szakma egésze számára, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az évet a nővérek és szülésznők évévé nyilvánította.


A sajtótájékoztatónak helyet adó Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója, Óváry Csaba azt mondta, a béremelés az ágazat egészét érintő fontos lépés, az ösztöndíjak és a nővérszállók fejlesztése is előremutató.


Ralovich Csilla, az intézet ápolási igazgatója arról beszélt, hogy az intézményben 280 szakdolgozót érint a béremelés, ami átlagosan 28 600 forintot jelent dolgozónként. Hozzátette: az alapbéremelés magával hozza a különböző mozgóbérelemek - például ügyeleti, készenléti és túlóradíjak, pótlékok - emelkedését is.

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/a-napokban-kapjak-kezhez-emelt-alapberuket-a-szakdolgozok-257145


Ötödször adják át a Pásztor Emil Emlékplakettet

 

Az idei két díjazott Dr. med. habil Julow Jenő idegsebész és Prof. Dr. Kenéz József neuroradiológus.

Vannak megkérdőjelezhetetlen személyiségek az orvostudományban, ilyen például az öt éve elhunyt, Széchenyi-díjas idegsebész, Pásztor Emil Professzor, akit nemcsak szakmai tevékenysége miatt tisztelt a tudós világ, hanem emberi kvalitásai miatt is nagyra becsülték. Az öt éve elhunyt Professzor emlékére alapították a Pásztor Emil Emlékplakettet, amelyet egy szakmai bizottság minden évben annak az orvosnak ítél oda, aki az idegtudományok (idegsebészet, a neurológia vagy a neuroradiológia) területén kiemelkedő eredményt ért el. Idén ötödik alkalommal adják át a kitüntetést Dr. med. habil Julow Jenő idegsebésznek és Prof. Dr. Kenéz József neuroradiológusnak.

A szerdai rendezvénynek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) ad otthont, az az intézmény, amely Pásztor Emil munkásságának is fő helyszíne volt, s amelyet csaknem 20 évig vezetett. Az intézet jelenlegi főigazgatója,  Dr. Óváry Csaba szerint egy díj értékét meghatározza, kik ítélik oda, mely értékek mentén választanak, mennyire következetesek, és persze a korábban díjazottak személye is. Ezek alapján úgy gondolja, az elmúlt években a Pásztor Emil Emlékplakett igazán rangos díjjá vált, és rangjában idén is erősödni fog.

A 2020-as év kitüntetettje, Dr. med. habil Julow Jenő munkásságának első húsz évét az OKITI-ben töltötte Pásztor Emil vezetésével. "Nagyon örülök ennek a díjnak, hiszen az intézet volt az iskolám. Nagyon megható ez a kitüntetés azért is, mert Pásztor Emil nemcsak a munkatársam, a barátom is volt, egy olyan szakember, akiről mindenki azt tartotta, hogy a legkiemelkedőbb vezető, egy nemzetközileg is elismert kutató".

A másik díjazott Prof. Dr. Kenéz József neuroradiológust is fontos emlékek kötik az idegtudományi intézethez. Mint ahogy egyszer fogalmazott mindig az a kényszer vezette, hogy a korszerű gépek után vándoroljon, így nem csoda, hogy az elsők között volt, aki az intézetben működő akkor még egyetlen magyar CT-n dolgozhatott. "Nagyon komoly kitüntetésnek tartom ezt a díjat, különösen azért mert az idegtudományi intézettől kapom. Egyrészt azért, mert ha nem is voltam

az intézet munkatársa, törzstagnak számítok. Másrészt, mert régi kedves munkatársaim, barátaim dolgoztak, dolgoznak itt, akik régen, de ma is az idegtudomány meghatározó személyiségei. Neuroradiológusként a központi idegrendszer diagnosztikai megjelenítésével foglalkozom, ami természetesen szoros kapcsolatban van az idegsebészettel. Ezért is érzem nagyon megtisztelőnek, hogy tőlük kapom ezt az emlékplakettet."

 

 

A Pásztor Emil Emlékplakett korábbi díjazottjai:

2016. Dr. Vajda János (Budapest) és Prof. Dr. Halász Péter (Budapest)

2017. Prof. Dr. Czirják Sándor  (Budapest) és Prof. Dr. Dóczi Tamás (Pécs)

2018. Prof. Dr. Bodosi Mihály (Szeged)

2019. Prof. Dr. Nagy Zoltán (Budapest) és Prof. Dr. Kemény András (Sheffield)

 

 

 


TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM TÁRSSZERVEZÉSÜNKBEN

 

December 4-6. között több mint 130 fő részvételével került megrendezésre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszék szervezésében a „Korszerű eljárások az idegsebészeti diagnosztikában és terápiában” című kötelező szinten tartó tanfolyam idegsebészeti, neurológiai és neuroradiológiai szakvizsgával rendelkező szakorvosok és szakorvosjelöltek/rezidensek számára.

A háromnapos továbbképző tanfolyamon bemutatásra kerültek az idegsebészeti teendőt igénylő kórképek teljes spektruma, a legújabb idegsebészeti műtéti eljárások és kezelési elvek, valamint a diagnosztikai módszerek.

Köszönjük előadóink támogatását és a résztvevő kollégák érdeklődését!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KARDIOLÓGUSOKKAL STROKE-RÓL ÉS PITVARFIBRILLÁCIÓRÓL

 

Intézetünk főigazgatója is részt vett a „VII. Budapesti Kardiológiai Napok” Tudásfrissítő Továbbképző Konferencián. A kétnapos konferencia első napján több dimenzióban tárgyalták a keringési betegségek diagnosztikáját, terápiáját, intervenciós kezelését. Dr. Óváry Csaba, intézetünk főigazgatója előadásában a keringési betegségek és a pitvarfibrilláció neurológiai következményeiről tartott nagy sikerű előadást.

 

 


EGYÜTT BETEGEINKÉRT

 

Nemzetközi regionális tudományos ülésen értékeltük kardiológus és neurológus kollégáinkkal az új típusú véralvadásgátlók alkalmazásának eredményeit.

A tudományos ülésen részt vett Josef Kořínek prágai kardiológus professzor, Jan Steffel zürichi kardiológus professzor, Robert Hatala pozsonyi kardiológus professzor, valamint Óváry Csaba, Intézetünk főigazgatója, aki a neurológusok nézőpontjából értékelte az új típusú véralvadásgátlók alkalmazásának előnyeit pitvar remegésben, idős betegek körében.

 

 

 

 

 

 

 

 


ÉLETHALÁLHARC A PERCEKKEL - RÓLUNK SZÓL!

Dr. Óváry Csabával, Intézetünk főigazgatójával készült a hétvégén részletes interjú.


SZERBIÁBAN JÁRTAK KOLLÉGÁINK

Nemzetközi cerebrovasculáris csúcstalálkozó Szerbiában

A Szerb Idegsebészeti Társaság az elmúlt héten Kragujevác-ban, Szerbia korábbi fővárosában tartotta meg 5. Kongresszusát a japán és magyar Idegsebészeti Társaságokkal közösen.

A „cerebrovasculáris szuperszekció” alcímmel meghirdetett rendezvényre számos, nemzetközileg jól ismert szakembert hívtak meg a ma elérhető sebészi és intervenciós módszerek bemutatására, megvitatására. Hazánkat dr. Novák László (Debreceni Egyetem), prof. dr Banczerowski Péter, valamint dr. Vitanovics Dusán és dr. Szikora István képviselték, utóbbiak az OKITI szineiben.

A kitűnően szervezett összejövetel több mint 300 kollégát látott vendégül, akik három nap alatt közel 200 előadást hallgathattak meg, vitában vehettek részt. Noha a különböző módszerek jövőjére vonatkozó „Quo vadis?” kérdésre egyértelmű válasz most sem született, a lehetőségekről kitűnő áttekintést nyerhettek a résztvevők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NÁPOLYBAN A NAP ÉS AZ OKITI

Kutatási eredményeinket a nemzetközi porondon is bemutattuk.

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásával az OKITI Áramlásdinamikai munkacsoportjában dolgozó fiatal mérnökök Nápolyban, a Neurointervenciós Világkongresszuson (WFITN2019) mutatták be a koponyaűri aneurysmák hemodinamikájával és áramlásmódosító kezelésével kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeiket.

Pogácsás Bettina és Csippa Benjámin (képünkön) azokról a munkacsoport által fejlesztett  speciális mérési módszerekről számolt be, melyekkel a klinikumban használt eszközök hatása pontosan mérhető, kvantitatív módon meghatározható, ezzel lehetővé téve alkalmazásuk precíz és reprodukálható szimulálását, és így a legalkalmasabb módszer kiválasztását a korszerű, személyre szabott medicina elveinek megfelelően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


STROKE ÁZSIÁBAN – HAZAI SZEMMEL

Október 9-11. között 19. alkalommal rendezték meg a Délkelet Ázsiai Neuroradiológiai Továbbképző tanfolyamot Szingapúrban. A nemzetközi oktatógárdában hazánkat és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet Szikora István képviselte.

A két héttel a Magyar Stroke Társaság kongresszusa után rendezett esemény jó alkalom volt arra, hogy hazai helyzetünket globális kitekintésben is megvizsgáljuk. Ahogy a zalakarosi kongresszuson bemutattuk, a hazai intervenciós akut stroke ellátás rohamléptekkel fejlődött: az elmúlt 5 évben megtízszereződött az esetszám. Összehasonlításként, a hatmilliós lélekszámú, ám hazánknál négyszer nagyobb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodó, és egészségügyi kiadásokra az állami költségvetés 13,6%-át fordító országban az elmúlt évben mindössze 230 esetben végeztek mechanikus thrombectomiát, míg idén hazánkban ez a szám év végéig túllépi az 1300-at.

A lakosságszámot és a stroke eltérő előfordulását incidenciát is figyelembevéve az összes stroke esethez képest tehát fele annyi beteg jut thrombectomiához mint nálunk. Ahogyan Óváry Csaba, az OKITI főigazgatója Zalakaroson bemutatta, mindez részben köszönhető annak, hogy megfelelő esetszám és gondos gazdálkodás mellett az igen költséges beavatkozás finanszírozható, de még inkább annak az odaadó erőfeszítésnek, melyet az ellátásban résztvevők évek óta tanúsítanak.


Külön öröm, hogy a közelmúltban két új Intézet lépett be az akut ellátásba: előbb Szombathelyen, majd Szegeden indult meg a rendszeres és folyamatos stroke intervenció, ezzel hosszú évek után az ország északnyugati és délkeleti részében is jelentősen javult az egyenlő hozzáférés esélye. Az eredményesség további javításához feltétlen gyorsítani kell a diagnózis és az indikáció felállítását, mégpedig a képalkotó vizsgálatok automatizált értékelésére képes, ma már elérhető szoftverek alkalmazásával minden stroke ellátó intézményben. Ennek érdekében a mesterséges intelligencia alkalmazása Singapore-ban éppúgy központi téma volt, mint Zalakaroson.

 


Tapasztalatcsere a hazai és dél-koreai kollégákkal

 

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet most zajló eseményén a hazai idegsebészeknek is bemutatjuk azt az Intézetünkben április óta alkalmazott, szakmai mérföldkőnek tekinthető endoszkópos gerincsebészeti módszert, amelyet korábban egy dél-koreai tanulmányúton sajátított el az OKITI orvoscsoportja. A mostani rendezvényen vendégül látjuk az óriási tapasztalattal rendelkező dél-koreai kollégákat is, a tapasztalataink megosztásán túl a tanácskozás résztvevői kivetítőn, élőben is követhetnek egy a módszerrel zajló műtétet. Mint emlékezetes, április utolsó napjaiban ezzel a módszerrel gyógyított meg két beteget nehezen tűrhető gerincfájdalmából a Prof. Dr. Banczerowski Péter, Dr. Padányi Csaba és Dr. Czigléczki Gábor alkotta orvoscsoport. A két csatornás endoszkópos gerincsebészeti módszerrel az elhasználódásos (degeneratív) gerincbetegségek széles köre: porckorongsérvek, gerinccsatorna szűkületek és csigolya elcsúszások egyaránt gyógyíthatóak, az eljárás a robotsebészet előfutárának tekinthető. Intézetünk az eljárást azóta is alkalmazza, hetente két endoszkópos műtétet végzünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MESZK Tagozatért díj

Intézetünk higiénikusa, Korom Judit a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakdolgozói Kongresszusán, 2019. szeptemberében, Siófokon, kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként TAGOZATÉRT díjat kapott.
Gratulálunk!
 

 

 


BEMUTATKOZOTT A FITPULI
 

A magyar egészségügyi intézmények közül elsőként Intézetünk kötött együttműködési megállapodást a FITPULI egészségügyi start-up vállalkozással. Munkatársaink előtt is bemutatkozott a FITPULI rendszere, és az előadásból kiderült: a világon mindenhol érvényes az a megállapítás, hogy az egészségügyi dolgozók különösen leterhelt és hektikus életformája nem kedvez az egészségmegőrzésnek.
A FITPULI két alapítója, Békási Sándor és Oláh Dániel bemutatták a rendszer funkcióit és működését, illetve a rendszer egészségmegőrző és közösségépítő eszköztárát.

Az OKITI menedzsmentje elkötelezett abban, hogy támogassa dolgozói egészségmegőrzését. A FITPULI rendszert a következő hetekben vezeti be Intézetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 DÉKÁNI LÁTOGATÁS AZ OKITIBAN!

 

Prof. Dr.Kellermayer Miklós a SE dékánja látogatott meg ma bennünket. Professzor úr július 1. óta tölti be ezt a tisztséget, amelyhez gratuláltunk, sok sikert kívánva, továbbá az oktatásban szeptembertől esedékes változásokról egyeztettünk.

A végig kiváló hangulatú megbeszélésen még a további tudományos együttműködésekről is szó esett.

Intézetünkben működik a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszéke, Neurointervenciós Tanszéki Csoportja, részben a Neurotraumatológia Tanszéki Csoport, illetve Neurológia Osztályunk a Semmelweis Egyetem oktató osztálya.

 

A fotón: Dr. Szikora István orvosigazgató, Prof. Dr. Kellermayer Miklós dékán, Dr. Óváry Csaba föigazgató

 


KEZÜNKBE VESSZÜK DOLGOZÓINK EGÉSZSÉGÉT!

 

Együttműködési megállapodást kötött a Fitpuli és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet. Az egészségügyi intézmények közül elsőként kötött együttműködési megállapodást az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) a Fitpuli egészségügyi startuppal. A komplex munkahelyi egészségmegőrző szolgáltatást az Intézmény munkatársai egészségtudatosságának javítására fogja felhasználni.
A Fitpuli szolgáltatásának lelke a Fitpuli mobilalkalmazás, amely az összes elérhető okoskarkötővel, fitnesz trackerrel és okosórával használható. Automatikusan gyűjti az életmódra jellemző adatokat, személyre szabott elemzést és visszajelzést, valamint egyéni motivációs és fejlesztő megoldásokat kínál fel, hogy egy vállalat, intézmény munkatársai egészségtudatosabban éljenek, fizikálisan minél jobban érezzék magukat.
A közelmúltban jelentős kockázati befektetői tőkeinjekciót kapott Fitpuli digitális platformot biztosít a vállalati szintű egészségfejlesztéshez, folyamatos visszajelzést ad az egészségprogramok hatékonyságáról, és élő kapcsolatot biztosít a munkavállalók felé.
„Országos intézetként tudjuk, hogy a minél hatékonyabb működéshez digitálissá kell válnunk. De nemcsak gyógyítási folyamatainkon kell javítanunk, hanem az élet minden területén kell megvalósítanunk a digitális átállást. Ennek egy fontos lépése munkatársaink saját egészségtudatosságának fokozása, a mozgás és sportaktivitás növelése munkatársaink között. Erre nyújt kiváló megoldást a Fitpuli” – mondta az aláírást követően dr. Óváry Csaba, az Intézmény főigazgatója.
„Számunkra különösen fontos, hogy ne csak a vállalati szektort, hanem az egészségügyi intézményeket is partnereink között tudhassunk. Az OKITI 428 munkatársa mostantól sokkal tudatosabban foglalkozhat saját egészségével, sőt, azon is dolgozunk majd közösen, hogy a magán egészségügyi szolgáltatóknak nyújtott utánkövetési megoldásainkat az állami intézményben gyógyuló betegek számára is elérhetővé tegyük” – emelte ki dr. Oláh Dániel, a FitPuli Kft. ügyvezető igazgatója. 


 


BÜSZKESÉG
TOVÁBBI NÉGY ÉVIG - OKITI Neurológiai Osztálya a SE ÁOK Oktató Osztálya

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tanácsa az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Neurológiai Osztálya részére a korábban odaítélt SE-ÁOK Oktató Osztály címet további 4 évre adományozta.

 


ERDÉLYI ÉLMÉNYEINK

 

A sürgősségi stroke ellátásban fontos szerepet játszó vérrögoldó kezelés tervezett indítása kapcsán Sepsiszentgyörgyön a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban az érintett szakmák képviselőivel közösen megrendezett tudományos fórumon vettünk részt.

A Magyarországon már rutinszerűen alkalmazott kezelési lehetőség terén az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben szerzett tapasztalatainkat osztottuk meg. Az ápolói feladatok, neurológia, intenzív terápia, neurointervenció témakörökben a helyi adottságokat figyelembe véve az elméleti háttér áttekintése mellett szimulációs gyakorlatokat végeztünk.

Terveink szerint ezt a három napos programot egy hosszútávú együttműködés követi. A jövőben intézetünkben oktatási és gyakorlati lehetőséget tervezünk biztosítani a szakmát tanuló külföldi kollégáknak, bízva abban, hogy egyre több romániai, erdélyi kórházban elérhető kezelési formává válik a vérrögoldó kezelés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


STROKE ELLÁTÁS: FOLYAMATOS FEJLESZTÉSBEN


Eddig közel 1000 sikeres katéteres beavatkozáson van túl az OKITI – derül ki abból a beszélgetésből, amelyet a Weborvos közölt orvosigazgatónkkal, dr. Szikora Istvánnal.
Az Intézetünkben 2015 óta rutinszerűen végzett beavatkozás eredményességi mutatói folyamatosan javulnak – köszönhetően neurointervenciós csapatunk kutatás-fejlesztési együttműködéseinek.
„Magyarország vezető neurointervenciós intézményeként folyamatosan dolgozunk azon, hogy a stroke pontos meghatározása a mesterséges intelligencia segítségével minél gyorsabban és pontosabban megvalósulhasson, és a nagyér-elzáródásos stroke esetében alkalmazott mechanikus thrombectomia minél jobb eredménnyel vezesse vissza az aktív életbe a stroke-on átesett betegeket” – nyilatkozta az egészségügyi portálnak Szikora tanár úr.

https://weborvos.hu/regionalis_hirek/fejlodik-a-stroke-ellatas-252532

 


SEPSISZENTGYÖRGYÖN JÁRT AZ OKITI CSAPATA

 

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház megkeresésére, május utolsó napjaira, akut stroke ellátás tanfolyamot szervezett Intézetünk Sepsiszentgyörgyön a vérrögoldó kezelés bevezetésének támogatására.

Jelenleg két stroke központ működik Romániában, ezért örültünk annak, hogy a régió kórházainak orvosai és szakdolgozói közül sokan vettek részt a továbbképző tanfolyamon. Köszönjük András-Nagy Róbert menedzser és Dr. Tompa György neurológus főorvos támogatását!

 


RIPORT VELÜNK, RÓLUNK

 

A biportális endoszkópos gerincműtétekről nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben műsorában prof. dr. Banczerowski Péter és dr. Czigléczki Gábor.

A beszélgetés a hanganyagon 09:15:47 és 09:25:15 között hallható.

 

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-05-23_09-15-00&enddate=2019-05-23_11-10-00&ch=mr1

 


NEUROINTERVENCIÓS KLUB

 

Május 9-10-én hazánkban, Szilvásváradon találkoztak a kelet-közép-európai régió vezető neurointervenciós szakemberi, hogy a stroke minimálisan invaziv kezelésének gondjait, nehézségeit, a további fejlesztés irányait megvitassák.

A magyar kezdeményezésű, változó helyszínen rendezett MENC (Meeting of the Middle East-European Neurointerventional Club) konferenciára idén már 15. alkalommal került sor. Hazánk negyedik alkalommal látta vendégül a környező 7 országból érkező vendégeket, de Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból is érkeztek kollégák. A nagysikerű kétnapos értekezletet az Európai Neurointervenciós Alapítvány (EFMINT) támogatta és Intézetünk csapata bonyolította le.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ENDOSZKÓPOS GERINCSEBÉSZET AZ OKITI-BEN
Megérkezett a robotsebészet előfutára


Április utolsó napjaiban egy új endoszkópos gerincsebészeti módszerrel gyógyítottuk meg két betegünket nehezen tűrhető gerincfájdalmából az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

A két csatornás endoszkópos gerincsebészeti módszerrel az elhasználódásos (degeneratív) gerincbetegségek széles köre: porckorongsérvek, gerinccsatorna szűkületek és csigolya elcsúszások egyaránt gyógyíthatóak, az eljárás a robotsebészet előfutárának tekinthető.

A „biportális endoszkópos gerincsebészeti módszer” két kisméretű metszésből biztonságosan elvégezhető, a betegek gyógyulása gyorsabb és esztétikailag is kedvezőbb a végeredmény.

Az első két műtétet Prof. Dr. Banczerowski Péter vezetésével Dr. Padányi Csaba és Dr. Czigléczki Gábor alkotta orvoscsoport végezte. Az idegsebészekből álló orvoscsoport egy korábbi, dél-koreai tanulmányúton sajátította el a fejlett biportális endoszkópos gerincsebészeti módszert.

A speciális módszer sokkal rövidebb, 1-2 napos kórházi tartózkodást tesz lehetővé, hiszen a műtét során nem történik szövetroncsolás, izomleválasztás, valamint esztétikailag is sokkal előnyösebb, mert a gerinc mentén csupán két 10-15 mm-es, gyorsan gyógyuló seb utal a műtétre.

A műtét valódi mérföldkőnek tekinthető, mivel jelenleg világszerte csupán néhány helyen alkalmazzák rutinszerűen ezen műtéti típust, így hazánk élen jár a minimálisan invazív gerincsebészeti technika alkalmazásában.

A világszínvonalú eszköz beszerzése és a beavatkozás az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Dr. Rose Magánkórház együttműködéseként valósulhatott meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Együttműködés indul az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a legnagyobb betegszervezetek között

 

2019. április 3-án az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rákellenes Ligával és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ).

tovább...

(Megjelent az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy Tudományos folyóirat XVIII. évfolyam 3. számában 32-33. oldal 2019 április)

 


MARADJON 140 / 90 ALATT!

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/sokan-elnek-magas-vernyomassal-magyarorszagon-251936

Budapesten, a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón a magasvérnyomás-betegség kockázatára hívta fel a figyelmet prof. dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony, prof. dr. Andréka Péter főigazgató úr, dr. Vájer Péter, dr. Járai Zoltán tanár úr, valamint Intézetünk főigazgatója, dr. Óváry Csaba.

A magasvérnyomás-betegség nem csak a szívbetegségeknek, de a stroke-nak és a demenciának is az egyik legfontosabb rizikófaktora. Ám ez a rizikófaktor kezelhető, felismerve a következmények kockázata is csökkenthető! 18 év felett mindenkinek ÉVENTE 1x meg kell mérnie a vérnyomását, akkor is ha nincs tudott hypertóniája: magas vérnyomása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MUNKATÁRSAINK KINEVEZÉSE

 

2019.04.18-án ünnepélyes keretek között adták át a posztgraduális orvosképzéshez kapcsolódó grémium elnöki kinevezéseket a Semmelweis Szalonban.

Dr. Merkely Béla egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem rektora
- a klinikai neurofiziológia ráépített szakképzés grémium elnökének Intézetünk neurológiai szakmai igazgatóját Dr. Kamondi Anita egyetemi tanárt,
- az idegsebészeti szakképzés grémium elnöki feladatainak ellátására Intézetünk idegsebészeti szakmai igazgatóját, Dr. Banczerowski Péter egyetemi tanárt,
- a neurointervenció licenc képzés grémium elnökének Dr. Szikora István orvosigazgatót kérte fel.

Gratulálunk munkatársainknak!

 

Képek forrása: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KÖZÖSEN A BETEGSZERVEZETEKKEL

 

Együttműködési megállapodást írtunk alá a daganatos betegek és a mozgássérültek legnagyobb betegszervezeteivel.

https://weborvos.hu/hirek/amerikai-ut-kozosen-a-betegszervezetekkel-251438

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KONGRESSZUSON JÁRTUNK

 

2019.03.21.-2019.03.24. között Belgrádban került megrendezésre az Idegsebészeti Világkongresszus (WFNS).

A jelentős nemzetközi érdeklődés mellett megrendezett kongresszuson az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai több tudományos előadás tartásával vettek részt.

A kongresszussal párhuzamosan zajlott a Délkelet-Európai Idegsebészeti Társaság (SeENS) vezető testületi ülése, ahol Prof. Dr. Banczerowski Péter idegsebészeti szakmai igazgató képviselte Intézetünket és a Semmelweis Egyetemet.

Az ülés során Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy a 2023-ban tartandó nemzetközi SeENS kongresszus szervezési jogát megkapta.