Fekvőbeteg ellátás
Funkcionális idegsebészet

Az arcidegzsábától a Parkinson-kórig

Gyógyszeres terápiával nem befolyásolható epilepsziák, különféle csillapíthatatlan fájdalmak, pl. arcidegzsába (trigeminus neuralgia), daganatos betegséggel összefüggő nagyfokú fájdalom, gerincműtét vagy stroke után visszamaradt fájdalom, komplex regionális fájdalom szindróma (CRFS), övsömörből visszamaradó ún. posztherpeszes neuralgia, valamint tenziós és migrénes fejfájás. Mozgászavarok, pl. az arc és a nyak környékén jelentkező görcsös izomrángások (dystonia), Parkinson-kórral, sclerosis multiplexszel vagy más egyébbel összefüggő végtagremegés vagy merevség (pl. esszenciális tremor, spaszticitás).

Bizonyos ritka esetekben előfordulhat, hogy sem a gyógyszeres kezelés, sem más hagyományos terápia nem képes megfelelő segítséget nyújtani azoknak, akik állandó fájdalommal, gyakori rohamokat előidéző epilepsziával kénytelenek együtt élni, vagy a normális életet ellehetetlenítő mozgászavarral, esetleg végtaggörcsökkel és -remegéssel küzdenek. Csakhogy azok számára, akik ilyen betegségekkel küzdenek, az átlagosan elhanyagolható statisztikai arány a saját életük tekintetében éppen 100%-os fenyegetettséget és kiszolgáltatottságot jelent.

Kórházunk Funkcionális Idegsebészete sok ilyen reménytelennek tűnő esetben is képes segítséget nyújtani. Szakorvosaink számos modern beavatkozási lehetőség közül tudják a beteg számára azt a személyre szabott modern terápiát ajánlani, amelytől leginkább várható a nem múló kínzó fájdalom, az állandósuló mozgászavar vagy más súlyos idegrendszeri panasz megszűnése.

Funkcionális Idegsebészeti Programunk a modern orvostudomány olyan felbecsülhetetlenül fontos vívmányait nyújtja a hozzánk forduló betegek számára, amelyek sok, korábban gyógyíthatatlannak hitt esetben is képesek megfelelő életminőséget biztosítani - méghozzá visszafordíthatatlan folyamatok előidézése nélkül. A panaszok csillapításához ma már legtöbbször nincs szükség hagyományos (ablatív) idegsebészeti műtétre. A hatékony kezelés sok esetben egy kisméretű eszköz (gyógyszerpumpa, idegstimulátor vagy elektróda) beültetésével is lehetséges. Ráadásul a beültetett eszköz működése, azaz a gyógyszer vagy az elektromos impulzus adagolása bármikor módosítható kívülről is, további sebészeti beavatkozás nélkül.

Még a szakemberek körében is kevéssé ismert az a tény, hogy a modern neuromodulációs beavatkozások tekintetében intézményünk Európa egyik vezető centruma: a második legnagyobb funkcionális sebészeti központ a kontinensen. Az itt végzett korszerű műtétek immár több száz betegen segítettek: az esetek döntő többségében elmúltak a másképp kezelhetetlennek bizonyuló panaszok, egyáltalán nem vagy sokkal kevésbé jelentkeztek a fájdalmak, és megszűntek az életminőséget tönkretevő rohamok és görcsök is.

A funkcionális sebészeti beavatkozáson átesett betegeinkkel szoros kapcsolatban maradunk a kórházi kezelést követően is. A műtét utáni évben több kötelező kontrollvizsgálatra is visszavárjuk pácienseinket. Azokat a betegeinket pedig, akik neurostimulációs gyógykezelésben részesülnek, az intézményünkkel szoros kapcsolatban lévő gondozó központok is segítik az eszköz kezelésében és rendszeres karbantartásában.

Programvezető

  • Dr. Erőss Loránd PhD neurológus, idegsebész, fájdalomterapeuta főorvos

Orvosaink

  • Dr. Entz László idegsebész szakorvos - tartósan távol

Belső konzultánsaink

  • Dr. Czirják Sándor idegsebész főorvos, egyetemi tanár
  • Dr. Fabó Dániel PhD, neurológus szakorvosjelölt
  • Dr. Fedorcsák Imre idegsebész, klinikai onkológus főorvos
  • Dr. Markia Balázs idegsebész szakorvos
  • Dr. Vajda János idegsebész főorvos

Álláslehetőségek

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

E-mail: titkarsag.amerikaiut@semmelweis.hu

Tovább...