Fekvőbeteg ellátás
Neuroonkológia

Agydaganatok komplex kezelése

Osztályunk fő profilja agydaganatok komplex kezelése: agydaganatok műtéti eltávolítása, sztereotaxiás tumor biopszia, sztereotaxiás sugársebészet és agydaganatok kemotherápiás kezelése. A leggyakrabban kezelt daganatok: alacsony és magas malignitású gliomák, glioblastoma, bázis és convexitás meningomák, acusticus neurinomák, agyi metasztázisok.
 
Az osztály 14 ágyas, négy idegsebész szakorvossal és egy szakvizsgára készülő kollegával. A szakorvosok közül ketten klinikai onkológiai szakvizsgával is rendelkeznek. Az osztályon hárman rendelkeznek tudományos fokozattal (Ph.D.). Az osztály szoros együttműködésben dolgozik két sugársebészeti centrummal, ahol a sztereotaxiás sugársebészeti kezeléseket végezzük. Rutin képalkotó vizsgálataink (CT, MR) az OITI Neuroradiológiai Osztályán történnek, még speciális képalkotó vizsgálatokat (funkcionális MR, MR spetroszkópia, MR traktográfia) külső intézetben szervezzük meg. Szükség esetén lehetőség van házon belüli PET-CT elvégzésére is.
 
Műtéti tevékenységünk során használjuk a modern agydaganat sebészet teljes eszköztárát: neuronavigációval támogatott mikroidegsebészet, éber craniotomia, intraoperatív elektrofiziológiai monitorizálás, sztereotaxiás célzás és neuroendoszkópia. Évente kb. 300 agydaganatot operálunk, emellett kb. 100 sztereotaxiás biopsziát és 450 sztereotaxiás sugársebészeti kezelést végzünk. Össz műtéti számunk (a sztereotaxiás beavatkozásokkal együtt) megközelíti az évi ezres nagyságrendet. Az onkológiai esetek mellett egyéb speciális idegsebészeti műtéteket is végzünk: agyi aneurizma ellátás, intraduralis és gerinctumorok, valamint degeneratív gerincbetegségek sebészeti megoldása, agyi shuntbeültetés, illetve shuntrevízió.
 
Agydaganat műtétet követően betegeink az intézet központi intenzív osztályára kerülnek, másnap, képalkotó vizsgálatot követően térnek vissza az osztályra, ahol rehabilitációt azonnal megkezdjük. Szükség esetén a beteg onkológiai ellátását is elindítjuk, vagy folytatjuk osztályos tartózkodása alatt. A műtétet követő egyénre szabott onkológiai/neuroonkológiai kezelésről szövettani lelet birtokbáan a beteg klinikumának ismeretében döntünk intézeti multidiszciprinális onkoteam keret között. A betegek sugársebészeti vagy radiokemotherápiás időpontját az együttműködő onkológiai centrumokkal egyeztetjük, majd a kezelést követően a betegek további klinikai és neuroradiológiai ellenőrzését, primer agydaganatos betegek esetén kemotherápiás kezelését ambulanciánkon folytatjuk. Neuroonkológiai ambulanciánkon 1 év alatt több mint 4000 orvos-beteg találkozót regisztrálunk.
 
Az osztály és az itt dolgozó szakorvosok tevékenysége egyedülálló abban a tekintetben, hogy az agydaganatos betegek műtéti ellátásán túl a betegek hosszútávú neuroonkológiai gondozását, illetve akár éveken át tartó kemotherápiás kezelését is felvállalja.
 
Rendszeresen részt veszünk az idegsebész, neurológus és onkológus kollégák, szakápolók szakmai továbbképzésében, oktatásában, valamint külső intézetek neuroonkológiai konzíliumát is ellátjuk. Az osztály szakorvosai közül többen részt vesznek más intézetek, többek között a Heim Pál gyermekkórház neurotraumatológiai ügyeletének ellátásában. Az osztályon folyó kutatások malignus agydaganatok prognosztikáját befolyásoló genetikai markerek feltérképezését, a komplex neuroonkológiai terápia hatékonyságának lemérését célozzák. Jelenleg egy klinikai vizsgálatban veszünk részt az Országos Onkológiai Intézettel kooperálva, mely növekedési faktor mutációt mutató glioblasztomás betegek a hagyományos kezelést  kiegészítő immunterápiára adott válaszát vizsgálja.

  

Orvosaink

  • Dr. Fedorcsák Imre, Ph.D. c. egyetemi docens, osztályvezető főorvos idegsebész és klinikai onkológus szakorvos
  • Dr. Bagó Attila, Ph.D. osztályvezető helyettes főorvos idegsebész és klinikai onkológus szakorvos
  • Dr. Nagy Gábor, Ph.D. idegsebész szakorvos
  • Dr. Markia Balázs idegsebész szakorvos
  • Dr. Szegedi László idegsebész rezidens

Főnővér

  • Schmausné Nagy Andrea diplomás ápoló

Álláslehetőségek

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

E-mail: igazgatosag@mail.oiti.hu

Tovább...