Fekvőbeteg ellátás
Stroke

Agyi érkatasztrófák

Agyi érelzáródás (ischaemiás stroke), agyvérzés (állományvérzés, subarachnoidalis vérzés), aneurizma. Az agyi érkatasztrófák kialakulásának számos oka lehet. Ezeknek az életveszélyes fenyegetést jelentő kórképeknek a közös neve a stroke. A népnyelv a közhiedelemmel ellentétben a szélütés alatt nem egészen ezt érti, inkább csak szűk értelemben az agyvérzést, ami az összes stroke-nak csupán mintegy 15 százalékát teszi ki. Az esetek nagyobb részében, mintegy 85%-ban a stroke hátterében valójában nem vérzés, hanem érelzáródás áll, és az agysejtekre oly veszélyes oxigénhiány ennek következtében alakul ki. Fontos tudni, hogy bár szám szerint ez utóbbi betegek jelentik a többséget, a halálozási veszély és a felépülés esélye szempontjából épp ilyenkor jobbak az orvosi beavatkozás lehetőségei.

A stroke beteg sajnos többnyire már súlyos, életveszélyes állapotban, mentővel kerül a kórházba, noha a megelőzés és diagnosztika mai fejlett eszközeivel sok esetben időben megjósolható és elkerülhető lenne a betegség. A betegek és a család a tüneteket sem mindig ismerik fel időben, s jellemzően csak napokkal a szokatlan végtagzsibbadás vagy érzékszervi probléma vagy funkciózavar első jelentkezése után jelentkeznek az orvosnál. Magyarországon a stroke minden évben kb. 50 000 embert érint. Közülük minden második-harmadik beteg még a mai fejlett diagnosztikai, műszeres és tudományos eredmények mellett is belehal a betegségbe. Szintén sokan vannak, akik még az időben történő orvosi beavatkozás ellenére is visszafordíthatatlan károsodás szenvednek.

Kórházunk nagy előnye, hogy itt az érelzáródásos stroke betegek 3 órán belül akut vérrög kezelésben, ún. trombolízis terápiában részesülhetnek. Ez az időkapu, ami alatt esély van arra, hogy pozitívan befolyásoljuk az agyi történéseket. Annak tehát, hogy a stroke-os beteg a lehető leghamarabb kórházba kerüljön, életbevágóan fontos jelentősége van. A trombolízis-kezelés mintegy 30%-kal javítja a beteg esélyeit. A vérrög oldása általában vénásan történik. Néha azonban, amikor valamely nagy főér záródik el, s az összmennyiségből a szükséges helyre már viszonylag kevés jutna, intézményünkben arra is lehetőség van, hogy mikroszkopikus vastagságú műszerek segítségével közvetlenül a problémás területre juttassuk el az életmentő, vérrögoldó anyagot. Ez a beavatkozás sok betegnek az egyetlen esélyt jelentheti. Ez a hat órán belül végezhető eljárás ma még csak igen kevés helyen hozzáférhető az országban az intézményünkre jellemző magas szakmai színvonalon – lásd még intravasculáris neurointervenciós programunk --, de még a nagyvilágban sem számít mindennapi eljárásnak.

A stroke ellátáson belül viszonylag ritka, ám annál tragikusabb eseteket jelentenek a főleg fiatalokat érintő értágulatok, aneurizmák következtében kialakuló vérzéses esetek. Ez a mintegy 5%-ban előforduló sajátos kórkép minden évben kb. 2500 betegnél fordul elő. Ilyenkor az agyalapi artériákon egy kis tágulat keletkezik, ami repedéssel fenyeget vagy meg is reped, s vérzést okozva halálhoz vezethet. Leggyakrabban fiatal nőknél fordul elő, de férfiaknál sem ritka. Intézményünk tapasztalata az aneurizmák kezelésében is kimagasló. A tágulatot csúcstechnológiás orvosi eszközök segítségével éren belüli műtéttel is képesek vagyunk kezelni úgy, hogy kis fémszálakkal erősítjük meg és rendezzük a rendellenességet akut esetekben és megelőző célzattal is.

A stroke betegek esélyeiről az említett tragikus mutatók mellett is fontos tudni, hogy napjainkban mintegy 40%-kal jobbak, mint akárcsak egy-két évtizeddel ezelőtt. A döntő változást ebben a diagnosztikai háttér ugrásszerű fejlődése, a CT és MR készülékek elterjedése hozta meg. Ezáltal ma már teljes bizonyossággal megállapítható, mi áll a kóros történés hátterében, s ennek függvényében megfelelő terápia választható. Míg korábban a stroke betegeknek csak kb. egynegyede, egyharmada lett jobban, az orvostudomány és technológia fejlődésével mára ezt az arányt 40%-ra sikerült felemelni. Mindezen pozitívumok ellenére is ki kell azonban mondani, hogy a stroke elkerüléséért és egy második stroke kialakulása ellen a legtöbbet maga a beteg teheti. Ennek tudatosítására Stroke Programunk keretében különösen nagy súlyt fektetünk.

Az akut stroke betegeink számíthatnak szakorvosaink segítségére a személyes rizikófaktorok feltérképezésében és az ezek elleni stratégia kialakításában. A rizikófaktorok sorában az életkor és a genetikai örökség olykor igen jelentős és nem befolyásolható rizikófaktorokat jelentenek. Nézetünk szerint épp ezért kell sokszoros erővel küzdeni a befolyásolható veszélyek ellen. A stroke-on átesett betegnek mindenképpen abba kell hagynia a dohányzást. A fiatal nőknek a hormonális fogamzásgátlást is kerülniük kell. Meg kell szüntetni az esetleg fennálló súlyfelesleget. A mértéktelen alkoholfogyasztás szintén tilalmazott. Az orvosnak ezen felül gyorsan és hatásosan kezelnie kell a beteg esetleges magas vérnyomását és koleszterinszintjét valamint cukorbetegségét, amelyek ugyancsak óriási veszélyt jelentenek.

Betegeink utógondozásában intézményünkben kiemelt jelentősége van a kúraszerű kezeléseknek: 2-3 havonta visszavárjuk betegeinket kontrollra és konzultációra. Sokan ilyenkor infúziós kúrát is kapnak, ami által jelentős további életminőség-javulás érhető el.

Álláslehetőségek

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

E-mail: titkarsag.amerikaiut@semmelweis.hu

Tovább...