Intézetünkről
Aktuális

 

KARDIOLÓGUSOKKAL STROKE-RÓL ÉS PITVARFIBRILLÁCIÓRÓL

 

Intézetünk főigazgatója is részt vett a „VII. Budapesti Kardiológiai Napok” Tudásfrissítő Továbbképző Konferencián. A kétnapos konferencia első napján több dimenzióban tárgyalták a keringési betegségek diagnosztikáját, terápiáját, intervenciós kezelését. Dr. Óváry Csaba, intézetünk főigazgatója előadásában a keringési betegségek és a pitvarfibrilláció neurológiai következményeiről tartott nagy sikerű előadást.

 

 


EGYÜTT BETEGEINKÉRT

 

Nemzetközi regionális tudományos ülésen értékeltük kardiológus és neurológus kollégáinkkal az új típusú véralvadásgátlók alkalmazásának eredményeit.

A tudományos ülésen részt vett Josef Kořínek prágai kardiológus professzor, Jan Steffel zürichi kardiológus professzor, Robert Hatala pozsonyi kardiológus professzor, valamint Óváry Csaba, Intézetünk főigazgatója, aki a neurológusok nézőpontjából értékelte az új típusú véralvadásgátlók alkalmazásának előnyeit pitvar remegésben, idős betegek körében.

 

 

 

 

 

 

 

 


ÉLETHALÁLHARC A PERCEKKEL - RÓLUNK SZÓL!

Dr. Óváry Csabával, Intézetünk főigazgatójával készült a hétvégén részletes interjú.


SZERBIÁBAN JÁRTAK KOLLÉGÁINK

Nemzetközi cerebrovasculáris csúcstalálkozó Szerbiában

A Szerb Idegsebészeti Társaság az elmúlt héten Kragujevác-ban, Szerbia korábbi fővárosában tartotta meg 5. Kongresszusát a japán és magyar Idegsebészeti Társaságokkal közösen.

A „cerebrovasculáris szuperszekció” alcímmel meghirdetett rendezvényre számos, nemzetközileg jól ismert szakembert hívtak meg a ma elérhető sebészi és intervenciós módszerek bemutatására, megvitatására. Hazánkat dr. Novák László (Debreceni Egyetem), prof. dr Banczerowski Péter, valamint dr. Vitanovics Dusán és dr. Szikora István képviselték, utóbbiak az OKITI szineiben.

A kitűnően szervezett összejövetel több mint 300 kollégát látott vendégül, akik három nap alatt közel 200 előadást hallgathattak meg, vitában vehettek részt. Noha a különböző módszerek jövőjére vonatkozó „Quo vadis?” kérdésre egyértelmű válasz most sem született, a lehetőségekről kitűnő áttekintést nyerhettek a résztvevők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NÁPOLYBAN A NAP ÉS AZ OKITI

Kutatási eredményeinket a nemzetközi porondon is bemutattuk.

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásával az OKITI Áramlásdinamikai munkacsoportjában dolgozó fiatal mérnökök Nápolyban, a Neurointervenciós Világkongresszuson (WFITN2019) mutatták be a koponyaűri aneurysmák hemodinamikájával és áramlásmódosító kezelésével kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeiket.

Pogácsás Bettina és Csippa Benjámin (képünkön) azokról a munkacsoport által fejlesztett  speciális mérési módszerekről számolt be, melyekkel a klinikumban használt eszközök hatása pontosan mérhető, kvantitatív módon meghatározható, ezzel lehetővé téve alkalmazásuk precíz és reprodukálható szimulálását, és így a legalkalmasabb módszer kiválasztását a korszerű, személyre szabott medicina elveinek megfelelően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


STROKE ÁZSIÁBAN – HAZAI SZEMMEL

Október 9-11. között 19. alkalommal rendezték meg a Délkelet Ázsiai Neuroradiológiai Továbbképző tanfolyamot Szingapúrban. A nemzetközi oktatógárdában hazánkat és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet Szikora István képviselte.

A két héttel a Magyar Stroke Társaság kongresszusa után rendezett esemény jó alkalom volt arra, hogy hazai helyzetünket globális kitekintésben is megvizsgáljuk. Ahogy a zalakarosi kongresszuson bemutattuk, a hazai intervenciós akut stroke ellátás rohamléptekkel fejlődött: az elmúlt 5 évben megtízszereződött az esetszám. Összehasonlításként, a hatmilliós lélekszámú, ám hazánknál négyszer nagyobb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodó, és egészségügyi kiadásokra az állami költségvetés 13,6%-át fordító országban az elmúlt évben mindössze 230 esetben végeztek mechanikus thrombectomiát, míg idén hazánkban ez a szám év végéig túllépi az 1300-at.

A lakosságszámot és a stroke eltérő előfordulását incidenciát is figyelembevéve az összes stroke esethez képest tehát fele annyi beteg jut thrombectomiához mint nálunk. Ahogyan Óváry Csaba, az OKITI főigazgatója Zalakaroson bemutatta, mindez részben köszönhető annak, hogy megfelelő esetszám és gondos gazdálkodás mellett az igen költséges beavatkozás finanszírozható, de még inkább annak az odaadó erőfeszítésnek, melyet az ellátásban résztvevők évek óta tanúsítanak.


Külön öröm, hogy a közelmúltban két új Intézet lépett be az akut ellátásba: előbb Szombathelyen, majd Szegeden indult meg a rendszeres és folyamatos stroke intervenció, ezzel hosszú évek után az ország északnyugati és délkeleti részében is jelentősen javult az egyenlő hozzáférés esélye. Az eredményesség további javításához feltétlen gyorsítani kell a diagnózis és az indikáció felállítását, mégpedig a képalkotó vizsgálatok automatizált értékelésére képes, ma már elérhető szoftverek alkalmazásával minden stroke ellátó intézményben. Ennek érdekében a mesterséges intelligencia alkalmazása Singapore-ban éppúgy központi téma volt, mint Zalakaroson.


Tapasztalatcsere a hazai és dél-koreai kollégákkal

 

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet most zajló eseményén a hazai idegsebészeknek is bemutatjuk azt az Intézetünkben április óta alkalmazott, szakmai mérföldkőnek tekinthető endoszkópos gerincsebészeti módszert, amelyet korábban egy dél-koreai tanulmányúton sajátított el az OKITI orvoscsoportja. A mostani rendezvényen vendégül látjuk az óriási tapasztalattal rendelkező dél-koreai kollégákat is, a tapasztalataink megosztásán túl a tanácskozás résztvevői kivetítőn, élőben is követhetnek egy a módszerrel zajló műtétet. Mint emlékezetes, április utolsó napjaiban ezzel a módszerrel gyógyított meg két beteget nehezen tűrhető gerincfájdalmából a Prof. Dr. Banczerowski Péter, Dr. Padányi Csaba és Dr. Czigléczki Gábor alkotta orvoscsoport. A két csatornás endoszkópos gerincsebészeti módszerrel az elhasználódásos (degeneratív) gerincbetegségek széles köre: porckorongsérvek, gerinccsatorna szűkületek és csigolya elcsúszások egyaránt gyógyíthatóak, az eljárás a robotsebészet előfutárának tekinthető. Intézetünk az eljárást azóta is alkalmazza, hetente két endoszkópos műtétet végzünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MESZK Tagozatért díj

Intézetünk higiénikusa, Korom Judit a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakdolgozói Kongresszusán, 2019. szeptemberében, Siófokon, kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként TAGOZATÉRT díjat kapott.
Gratulálunk!
 

 

 


BEMUTATKOZOTT A FITPULI
 

A magyar egészségügyi intézmények közül elsőként Intézetünk kötött együttműködési megállapodást a FITPULI egészségügyi start-up vállalkozással. Munkatársaink előtt is bemutatkozott a FITPULI rendszere, és az előadásból kiderült: a világon mindenhol érvényes az a megállapítás, hogy az egészségügyi dolgozók különösen leterhelt és hektikus életformája nem kedvez az egészségmegőrzésnek.
A FITPULI két alapítója, Békási Sándor és Oláh Dániel bemutatták a rendszer funkcióit és működését, illetve a rendszer egészségmegőrző és közösségépítő eszköztárát.

Az OKITI menedzsmentje elkötelezett abban, hogy támogassa dolgozói egészségmegőrzését. A FITPULI rendszert a következő hetekben vezeti be Intézetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 DÉKÁNI LÁTOGATÁS AZ OKITIBAN!

 

Prof. Dr.Kellermayer Miklós a SE dékánja látogatott meg ma bennünket. Professzor úr július 1. óta tölti be ezt a tisztséget, amelyhez gratuláltunk, sok sikert kívánva, továbbá az oktatásban szeptembertől esedékes változásokról egyeztettünk.

A végig kiváló hangulatú megbeszélésen még a további tudományos együttműködésekről is szó esett.

Intézetünkben működik a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszéke, Neurointervenciós Tanszéki Csoportja, részben a Neurotraumatológia Tanszéki Csoport, illetve Neurológia Osztályunk a Semmelweis Egyetem oktató osztálya.

 

A fotón: Dr. Szikora István orvosigazgató, Prof. Dr. Kellermayer Miklós dékán, Dr. Óváry Csaba föigazgató

 


KEZÜNKBE VESSZÜK DOLGOZÓINK EGÉSZSÉGÉT!

 

Együttműködési megállapodást kötött a Fitpuli és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet. Az egészségügyi intézmények közül elsőként kötött együttműködési megállapodást az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) a Fitpuli egészségügyi startuppal. A komplex munkahelyi egészségmegőrző szolgáltatást az Intézmény munkatársai egészségtudatosságának javítására fogja felhasználni.
A Fitpuli szolgáltatásának lelke a Fitpuli mobilalkalmazás, amely az összes elérhető okoskarkötővel, fitnesz trackerrel és okosórával használható. Automatikusan gyűjti az életmódra jellemző adatokat, személyre szabott elemzést és visszajelzést, valamint egyéni motivációs és fejlesztő megoldásokat kínál fel, hogy egy vállalat, intézmény munkatársai egészségtudatosabban éljenek, fizikálisan minél jobban érezzék magukat.
A közelmúltban jelentős kockázati befektetői tőkeinjekciót kapott Fitpuli digitális platformot biztosít a vállalati szintű egészségfejlesztéshez, folyamatos visszajelzést ad az egészségprogramok hatékonyságáról, és élő kapcsolatot biztosít a munkavállalók felé.
„Országos intézetként tudjuk, hogy a minél hatékonyabb működéshez digitálissá kell válnunk. De nemcsak gyógyítási folyamatainkon kell javítanunk, hanem az élet minden területén kell megvalósítanunk a digitális átállást. Ennek egy fontos lépése munkatársaink saját egészségtudatosságának fokozása, a mozgás és sportaktivitás növelése munkatársaink között. Erre nyújt kiváló megoldást a Fitpuli” – mondta az aláírást követően dr. Óváry Csaba, az Intézmény főigazgatója.
„Számunkra különösen fontos, hogy ne csak a vállalati szektort, hanem az egészségügyi intézményeket is partnereink között tudhassunk. Az OKITI 428 munkatársa mostantól sokkal tudatosabban foglalkozhat saját egészségével, sőt, azon is dolgozunk majd közösen, hogy a magán egészségügyi szolgáltatóknak nyújtott utánkövetési megoldásainkat az állami intézményben gyógyuló betegek számára is elérhetővé tegyük” – emelte ki dr. Oláh Dániel, a FitPuli Kft. ügyvezető igazgatója. 


 


BÜSZKESÉG
TOVÁBBI NÉGY ÉVIG - OKITI Neurológiai Osztálya a SE ÁOK Oktató Osztálya

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tanácsa az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Neurológiai Osztálya részére a korábban odaítélt SE-ÁOK Oktató Osztály címet további 4 évre adományozta.

 


STROKE ELLÁTÁS: FOLYAMATOS FEJLESZTÉSBEN


Eddig közel 1000 sikeres katéteres beavatkozáson van túl az OKITI – derül ki abból a beszélgetésből, amelyet a Weborvos közölt orvosigazgatónkkal, dr. Szikora Istvánnal.
Az Intézetünkben 2015 óta rutinszerűen végzett beavatkozás eredményességi mutatói folyamatosan javulnak – köszönhetően neurointervenciós csapatunk kutatás-fejlesztési együttműködéseinek.
„Magyarország vezető neurointervenciós intézményeként folyamatosan dolgozunk azon, hogy a stroke pontos meghatározása a mesterséges intelligencia segítségével minél gyorsabban és pontosabban megvalósulhasson, és a nagyér-elzáródásos stroke esetében alkalmazott mechanikus thrombectomia minél jobb eredménnyel vezesse vissza az aktív életbe a stroke-on átesett betegeket” – nyilatkozta az egészségügyi portálnak Szikora tanár úr.

https://weborvos.hu/regionalis_hirek/fejlodik-a-stroke-ellatas-252532

 


SEPSISZENTGYÖRGYÖN JÁRT AZ OKITI CSAPATA

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház megkeresésére, május utolsó napjaira, akut stroke ellátás tanfolyamot szervezett Intézetünk Sepsiszentgyörgyön a vérrögoldó kezelés bevezetésének támogatására.

Jelenleg két stroke központ működik Romániában, ezért örültünk annak, hogy a régió kórházainak orvosai és szakdolgozói közül sokan vettek részt a továbbképző tanfolyamon. Köszönjük András-Nagy Róbert menedzser és Dr. Tompa György neurológus főorvos támogatását!

 


Együttműködés indul az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a legnagyobb betegszervezetek között

2019. április 3-án az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rákellenes Ligával és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ).

tovább...

(Megjelent az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy Tudományos folyóirat XVIII. évfolyam 3. számában 32-33. oldal 2019 április)

 


Ésszel és ész nélkül

UTAZÁS EGY NEUROLÓGUS IDEGSEBÉSSZEL A KOPONYÁNK KÖRÜL

 

Dr. Erőss Loránd sok minden más mellett arról is nevezetes, hogy tavaly egy ROSA nevű asszisztenssel hajtott végre sikeres agyműtétet egy hetvenéves, Parkinson-kóros férfin, aki a beavatkozásnak köszönhetően jobban lett. Főként azért járta be a magyar sajtót az operáció híre, mert ROSA egy csúcskategóriás idegsebészeti robot volt.

A Nők Lapja teljes cikkének elolvasásához kattintson ide.

 


Folytonosság és megújulás

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet egy éve, 2018. februárjában megbízott főigazgatója, Dr. Óváry Csaba PhD válaszolt az Orvosok Lapja kérdéseire

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide.
 A jelentős nemzetközi érdeklődés mellett megrendezett kongresszuson az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet tudományos előadás tartásával  Prof. Dr. Banczerowski Péter idegsebészeti szakmai igazgató képviselte.

 

 

 

 

 


Idegsebészeti szakmai igazgatónk az MTA doktora lett

 

2018.12.05-én a kutatói pályaív kimagasló állomásaként Lovász László az MTA elnöke az MTA doktora cím megszerzését tanúsító okleveleket adott át a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében. A rangos címet Intézetünk idegsebészeti szakmai igazgatója, Prof. Dr. Banczerowski Péter vehette át szakmai és tudományos munkássága elismeréseként.

 

 

 


Ott voltunk az MNRT XXVI. Kongresszusán

 

2018. november 8-10. között zajlott Egerben a Magyar Neuroradiológiai Társaság 26. kongresszusa.
A Kongresszus helyszínét adó Hotel Eger & Park immáron harmadszor is tökéletesen működött. Hasznos két és fél napot töltöttünk együtt.

 

(tovább...)Robotsebészet: továbbfejlesztik a ROSA-t

 

Tavasszal először végeztek agyműtétet itthon a Rosa nevű robot segítségével. Magyar hozzáadott érték is van az eszközben, írja a GyártásTrend.

A robot továbbfejlesztését a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetéből (KOKI) indult Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft., míg a sikeres műtétet dr. Erőss Loránd idegsebész főorvos, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője és csapata végezte. Azóta számos beavatkozás történtz a robottal. A tapasztalatokról először dr. Erőss Lorándot kérdeztük.

 

Forrás: http://medicalonline.hu

(tovább...)

 


Ma van a stroke világnapja
Duna TV - Család-barát - 2018.10.29 10:25

 

Milyen kérdések érkeztek a Család-barát adásába a stroke-kal kapcsolatban?
Duna TV - Család-barát - 2018.10.29 11:05
 


Már műtenek a magyar idegsebészek Afrikában

 

Megkezdték a munkát Malawiban a Magyar Afrika Társaság legújabb orvosi missziójának idegsebészei. Hétfőn mindkét helyi kollégával egyeztettek a heti menetrendet illetően, átnézték a rendelkezésre álló CT-, illetve MRI-dokumentumokat és hozzáfoghattak a gyógyításhoz is.

Forrás: Frissmédia

 

(tovább...)

 


ROSA robot operál

 

Végig kísérték Dr. Erőss Loránd és munkatársai embert próbáló munkáját a műtőben.

A Kossuth Rádió A hely című műsora két részes sorozatában különleges helyre megy. Ha már képtelenség kanállal enni a levest, amikor egy vajas kenyér elkészítése is leküzdhetetlen akadály és a tabletták ereje is kevés, akkor kell a segítség. Az Amerikai úton, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben tavasz óta alkalmazzák a szép nevű ROSA robotot, amelynek segítségével Parkinson-kórban és epilepsziában szenvedőket operálhatnak. Hajnalban kezdünk és végig kísérjük Dr. Erőss Loránd és munkatársai embert próbáló munkáját a műtőben. (Fotó: Visy László)

Forrás: Weborvos

 


Kiválósági centrum az Amerikai úton

 

Egyedülálló közös szakmai napot szervezett az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nutricia.

Egész napos tudományos napot rendezett pénteken az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) és a Nutricia. Az esemény apropóját az OKITI 65 éves jubileuma és a közelgő STROKE világnap, aktualitását pedig a megújuló hazai és nemzetközi irányelvek adták. Az OKITI-Nutricia szimpózium az idegsebészet, neurológia és neuroradiológia tudományterületeinek legújabb felfedezései mellett a stroke-on átesett betegek korszerű táplálásterápiájával is foglalkozott.

Az „Amerikai úti idegsebészet”, mai nevén az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet megalapítása, 1953 óta az idegtudományok hazai módszertani, technikai és technológiai fejlesztésének élén áll. Az idegtudományok európai élvonalába tartozó intézményeként, a magyar neurológia és idegsebészet viszonyítási pontjaként létezett az elmúlt évtizedekben.

Az Intézet 65 éves fennállását ünneplő, 2018. október 5-én megrendezett tudományos nap felölelte az OKITI teljes profilját: szó esett a neuroonkológiáról, gyermek idegsebészetről, koponyaalapi sebészetről, gerincsebészetről, funkcionális idegsebészetről, epileptológiáról, stroke ellátásról és neurointervencióról is. Mivel az OKITI a magyar neuroradiológia alapító intézete, külön neuroradiológiai blokkban emlékezett meg erről a szakmai nap, amelyen részt vettek a Zürichi Egyetem neuroradiológus szakemberei, köztük az intézményből elszármazott Kulcsár Zsolt főorvos is.

A délelőtti szekció egyaránt szólt a 65 éves tradíció bemutatásáról, valamint a jövőbe tekintésről – amelyen az idegtudományi szakma hazai jeles képviselői és a külföldi vendégek felvázolták a következő évtized fejlődési lehetőségeit.

„Intézetünk komoly tradíciókat ápol, és iskolateremtő szerepet tölt be, immár közel hét évtizede” – emelte ki dr. Óváry Csaba, az Intézmény főigazgatója. – „Feladataink szinte végtelenek, hiszen legtöbb tevékenységünkben kiválósági centrummá tervezünk válni. Bizonyos területeken, például a neurointervencióban ez sikerült, illetve a Nutriciával 2015 óta folytatott együttműködés révén a betegek táplálásában is létrejött kiválósági centrumunk.”

Forrás: Weborvos

(tovább...)

 


 

Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével


A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába,a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

Új korszak kezdődött a nagy hagyományokkal rendelkező Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben: 2018. április 20-án a világ egyik legfejlettebb idegsebészeti robotja, a ROSA közreműködésével operáltak meg egy Parkinson-kóros, 70 éves férfit. A műtétet Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője végezte. A páciens tünetei már a műtét alatt megszűntek, jelenleg is jól van.

(tovább...)

 


 

(tovább...)

 


 


 


Támogatását köszönjük!

     

Egészséges Budapest Program


A Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendelet intézkedett az Egészséges Budapest Program ez évi fejlesztéseiről. Ennek keretében az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet közel 2,4 MRD Ft támogatásra számít, aminek meghatározó része az idegsebészeti műtők műszerfejlesztésére új eszközök beszerzésére kerül felhasználásra. Az új operációs mikroszkópok lehetővé teszik képernyőn a műtétek követését nemcsak a műtőben dolgozó team számára, de a szemináriumi helyiségekben orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek is követni tudják a műtéti területen dolgozó idegsebész minden mozdulatát. A beszerzésre tervezett legkorszerűbb optikai berendezésekkel felszerelt eszközök a műtőorvos számára is jobb tájékozódást, a képalkotó (MR felvételek) műtéti területre adaptálását is igénybe vehetik. A támogatás további jelentős része a kézi eszközök, a műtőfelszerelés felújítására tervezettek.
A program keretében az Intézet vezetése épületfejlesztési és felújítási elképzeléseit is felterjesztette, ami az elkövetkező években várhatóan megvalósulásra kerül. A kazán helyén a műtő épületszárnyának kiegészítése került megtervezésre. Itt földszinten sürgősségi felvételi ambulancia, egy új CT beállításával, az emeleti szinteken az Intenzív osztály bővítése, új műtők, hybrid műtő kialakítása, valamint kórtermek, orvosi szobák kialakítása tovább fogja erősíteni az Intézet sürgősségi ellátásának színvonalát.
 


 

 


Július 1. - Semmelweis nap, a Magyar Egészségügy Napja

       Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe.

        Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője.

   Semmelweis nap alkalmából az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
                           vezetősége köszönti minden dolgozóját!

Az Intézet vezetősége nevében köszönöm minden munkatársunk egész
                         éves áldozatkész és odaadó munkáját!
      Kívánok elhivatottságukhoz és kitartásukhoz erőt, egészséget,
                hivatásukban további sikereket és megbecsülést!

Prof. Dr. Nagy Zoltán
főigazgató

 
Környey emlékfa kitüntetés

Prof. Dr. Nagy Zoltánt, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatóját, tudományos munkásságának elismeréseként életművéért a Környey Társaság a Környey emlékfa kitüntetéssel ismerte el.

 

 


  


SAJTÓKÖZLEMÉNY

KORSZERŰ KÉSZÜLÉKEKKEL AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET BETEGEINEK GYÓGYULÁSÁÉRT

A KEOP-5.6.0/E/15 jelű, „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” című pályázati konstrukció keretében, új digitális röntgen eszközök és egy angiográfia céljára alkalmas orvos-technológiai berendezés került beszerzésre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.

tovább


 

Megújult Magyarország egyetlen gyermek-idegsebészete az Amerikai úton

 

A Szerencsejáték Zrt. jóvoltából az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet legkisebb betegei is felújított és modernizált osztályon gyógyulhatnak mostantól.

A 2009-es nagy felújítási munkálatok az intézetben nem érintették az gyermekosztályt, ezért a modernizálás halaszthatatlanná vált, amit viszont a kórháznak önerőből nem volt módja megvalósítani. A Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően azonban 2015-ben sor került az osztály teljes körű felújítására.

A munkák során átalakításra kerültek a betegellátó helyiségek, valamint két nővérállomás kialakítására is sor került. Emellett teljes modernizáción estek át az épületgépészeti és -villamossági, valamint orvostechnológiai hálózatok.

Áthelyezésre került a „mamaszoba”, ahol a szülők kényelmesen, gyermekükhöz közel tölthetik az éjszakákat. A helyiséget zuhanyzóval is felszerelték.

Az osztály számos orvostechnológiai eszközzel is gazdagodott: őrzőmonitorok, infúziós pumpák, vérnyomásmérők, elektromos tápszermelegítők és csecsemőmérlegek segítik a gyógyulást.

A beruházást a Szerencsejáték Zrt. támogatta, az új székek pedig a TELMEX-NOWY STYL Zrt. felajánlásából kerültek az osztályra. Magánszemélyként támogatónk volt továbbá Jákob Zoltán, aki 150.000,-Ft készpénzzel járult hozzá a felújítás megvalósításához.

 

http://magyaridok.hu/belfold/teljesen-felujitottak-az-orszag-egyetlen-gyermek-idegsebeszetet-204586/
http://profitline.hu/hircentrum/hir/343678/Teljesen-felujitottak-az-orszag-egyetlen-gyermek-idegsebeszetet
http://mixonline.hu/Cikk.aspx?id=119668
http://vital.hu/gyermekidegsebeszet
https://www.dropbox.com/sh/q5t24mj1i32v32x/AACwoGqgm4N72AEdkktt7CEDa?dl=0

 


Tisztelt Pályázó!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
az OKITI részére kávé-melegital automata üzemeltetésére

Intézet Vezetősége

 


Tisztelt Betegeink! Tisztelt Kollégák!

 

Az Országos Klinikai és Idegtudományi Intézet és a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány szeretettel meghívja Önt és kedves családját az ÉLET AZ EPILEPSZIÁVAL című rendezvényére.

Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány

tovább


Kápolna létesül az Amerikai úton.


A kápolnában az idegtudományi intézet betegei méltó helyen gyakorolhatják vallásukat decembertől.
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet képviseletében Prof. dr. Nagy Zoltán főigazgató és az Esztergom- Budapesti Főegyházmegye képviseletében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek 2015. szeptember 21-én ünnepélyes keretek között aláírták azt a szerződést, amely lehetőséget teremt az Intézet területén egy katolikus kápolna kialakítására és működtetésére. A kialakítás költségét a Főegyházmegye saját forrásból finanszírozza - adta hírül az intézet.
A kápolnában az Intézet betegei méltó helyen gyakorolhatják vallásukat. A kápolnában, vagy azon kívül, de az Intézetben végzendő hitéleti tevékenység a betegek lelkiállapotának, életminőségének javításához, fájdalmának és szenvedésének enyhítéséhez, csökkentéséhez és emberi méltóságának megőrzéséhez is jelentősen hozzájárulhat.
A Főegyházmegyének a kápolnában végzendő hitéleti tevékenysége támogatást nyújt az Intézet betegei számára. A kápolna létesítésének köszönhetően az Intézet személyzetének szintén lehetősége nyílik vallása gyakorlására, a hitéleti tevékenységben való részvételére. A szerződés alapján a kápolnában a református és az evangélikus egyháznak is alkalma lesz hitéleti tevékenység végzésére.
A kápolnában - a kánonjogi előírások szerinti megáldását követően - a hitéleti tevékenység várhatóan 2015. decemberében kezdhető meg.


Kedves Betegeink!
 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015. szeptember 18-án, várhatóan 07.30-08.30 óra között a kórház teljes épületében lekapcsolásra kerül az elektromos hálózat, ezért áramszünet lesz.
A betegfelvétel ezen idő alatt szünetel és a betegellátó osztályokon kizárólag a vészvilágítást és a menekülési útvonalat biztosító lámpák fognak működni.


Megértésüket köszönjük!


Budapest, 2015. szeptember 09.


Az Intézet vezetősége


Ápolók Nemzetközi Napja

Május 12-én tartják világszerte az ápolók nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált brit hölgy 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével, nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Hazatérve hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg.

tovább


KÉPALKOTÁS FELSŐFOKON

Világszínvonalú MR készüléket adtak át az OKITI-ben

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben szeptemberben helyezték üzembe a központi forrásból vásárolt 3 Teslás MR berendezést, ami a központi idegrendszer képalkotó vizsgálatában a legmodernebb módszerek alkalmazását teszi lehetővé.

A készülék megvásárlását a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) biztosította. A készülék teljes ára bruttó 558.800.000 Ft. A fennmaradó 41.200.000 forintból MR kompatibilis eszközökkel - altatógéppel, betegszállító kocsikkal, oxigénadagoló rendszerrel, laryngoscope set-tel -egészült ki a diagnosztikai tevékenység.

A berendezés nem csak nagyfelbontású és különleges kontrasztú szeletképek készítését teszi lehetővé, de segítségével különböző funkcionális vizsgálatok is elvégezhetők, amivel a működő agy feltérképezését, ennek megfelelően korrektebb műtéti tervezést képes biztosítani.
Az idegsebészeti beavatkozások pontosabban tervezhetők, a műtétek megbízhatóbban kivitelezhetők, ezzel növelve a műtét során a megkímélhető agyterületek meghatározását
. Az MR spektroszkópia a daganatok jellemzésére, a malignitas mértékének meghatározására alkalmas módszer, a perfúziós és diffúziós vizsgálatok a stroke diagnosztika pontosságának meghatározásában jelentenek előrelépést.

A Siemens Magnetom Verio típusú berendezés széles alagúttal rendelkezik, ami a betegek kényelmét segíti, és lehetővé teszi a klausztrofóbiások vizsgálatát is.

Az új MR berendezés a tudományos kutatás legmagasabb igényeit is kiszolgálja, így lehetővé válik, hogy az Intézet a betegellátás mellett világszínvonalú kutatási projektekbe is bekapcsolódjon.


Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
                     Főigazgatóság


2014. NOVEMBER 1.: MINDENSZENTEK NAPJA
 
A keresztény országokban ezen és az ezt követő napon azon szentekről emlékezünk meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. Az ünnep az elhunytakra való megemlékezés jegyében telik. Több százezren keresik fel az ország sírkertjeit, hogy mécsest gyújtsanak elhunyt szeretteik síremlékénél. November első napja a római katolikus egyházban a megdicsőült egyház ünnepe, a megtisztult és a mennyországba megérkezett halottakra való emlékezés napja. Az ünnep napja IV. Gergely pápa idején (827-844) került november első napjára. Megünneplését Jámbor Lajos rendelte el a Frank Birodalom területén 935-ben. Magyarországon a középkorban már adatolható az ünnep létezése, általánossá a barokk korban (XVII. században) válik. Emlékét „Mindszent” nevű településeink nagy száma is mutatja.

Kutatók éjszakája 2014.

Szeptember utolsó péntekén 2014-ben is megrendezésre kerül a Kutatók éjszakája, idén kilencedik alkalommal.

Ebben az évben ez a nem mindennapi éjszaka szeptember 26-ra esik.

Az esemény deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát.
A Kutatók éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye.
Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutató intézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait.
Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, ezt jelenti tehát a Kutatók éjszakája, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel.

További információ: http://www.kutatokejszakaja.hu/2014/programok/

Budapest - Országos Klinikai Idegtudományi Intézet

tovább


Július elseje a Magyar Egészségügy Napja                                                                           

Semmelweis nap alkalmából köszöntjük az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet minden dolgozóját! 

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, Semmelweis nap alkalmából, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet vezetősége nevében köszönöm minden munkatársunk egész éves áldozatkész és odaadó munkáját! Kívánok elhivatottságukhoz és kitartásukhoz minél több erőt, egészséget, hivatásukban további sikereket és megbecsülést!

Prof. Dr. Nagy Zoltán
       főigazgató


Tudásvággyal az egészségügyben

Már kézzel fogható eredménye van a 2012. június 15-én kezdődött Európai Uniós forrásból megvalósuló TÁMOP 6.2.2-A-KMR/11-1-2012-0018 projektnek. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai sikeresen túl vannak a vizsgákon és a gyakorlatban kamatoztatják a képzésen elsajátított tudást.

tovább...


Amerikai úton az orvosi turizmus

Külföldön kívánja értékesíteni szabad kapacitásait az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet

Becslések szerint világszerte évente több tízmillió beteg indul útnak, hogy egy másik országban, olcsón, illetve várakozási idő nélkül gyógyuljon. Az egészségturizmusnak ezt a szegmensét 60-100 milliárd dolláros, dinamikusan növekvő piacnak ítélik a szakértők – derült ki egy, az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) által a betegvándorlásról készített 2009-es tanulmányból. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet vezetése nemrégiben úgy döntött, nem várják meg, hogy a külföldi betegek maguktól találjanak rá az idegtudományok hazai fellegvárára az egészségturizmus világtérképén.
 
 

Nemzeti Agykutatási Program

Az agykutatás Magyarországon nemzetközileg is elismert hagyományokkal és adottságokkal rendelkezik, eredményessége ma is kiemelkedő. Szoros kapcsolatokkal, jó beágyazottsággal, együttműködésekkel rendelkezik a klinikum terén (idegsebészet, neurológia, pszichiátria). A hazai idegtudományi kutatóhelyek erős hazai gyógyszeripari és biotechnológiai ipari kapcsolatokkal rendelkeznek, valamint az infokommunikáció és infobionika területén is jelentős hasznosítási lehetőségei vannak.
 

Álláslehetőségek

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

E-mail: igazgatosag@mail.oiti.hu

Tovább...