Intézetünkről
Aktuális

Hősként ünneplik a magyar idegsebészt, aki megmentette egy 23 éves brit férfi életét

 

 

Az egyik pillanatról a másikra esett össze a makkegészséges brit fiú, dr. Szikora Istvánnak köszönheti az életét.


A 23 éves Leyth Hampshire Londonból érkezett Budapestre egy üzleti megbeszélésre még tavaly októberben, amikor hirtelen rosszul lett - értesült a Blikk.


A brit férfi érezte, hogy nincs jól, kiment a mosdóba, ahol elájult. Napokig kómában volt, az orvosok pedig tanácstalanul álltak az eset felett: először különösen súlyos asztmás rohamra gyanakodtak, ám nemsokára kiderült a sokkal komorabb diagnózis:


Hampshire agyvérzést kapott, ráadásul a betegség egyik ritka fajtáját mutatták ki nála, amely csak az idősebbeknél fordul elő, és az esetek 80 százalékában halállal végződik.


Az esetet az teszi még meglepőbbé, hogy a 23 éves férfi kifejezetten egészséges életet él: rengeteget sportol, triatlonozik, jógázik és sziklát mászik, emellett vegán életmódot követ. Saját közösségi oldalán tett közzé egy videót lábadozása során, amelyben elmondta:


az orvosok sem hitték, hogy valaha fel fog ébredni a kómából.

Mikor Hampshire felébredt, hirtelen fogalma sem volt mi történt. Az ápolók odakötözték az ágyhoz, az agyába ugyanis az életmentő műtét során három implantátumot helyeztek, félő volt, hogy ébredés után a zavarodott beteg esetleg kitépi őket.

A férfi azóta sem hiszi el, milyen szerencsés, hogy dr. Szikora István, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főorvosa rájött, mi a baja, és csapatával megmentette az életét.

A férfi ráadásul abban is szerencsésnek mondhatja magát, hogyan választott közlekedési eszközt:


vonattal érkezett Budapestre, ennek a döntésnek valószínűleg szintén az életét köszönheti, a repülőn uralkodó légnyomás ugyanis valószínűleg azonnali halállal járt volna.

Hampshire előtt még hosszú gyógyulási folyamat áll: az agyvérzés következtében jobb lába lebénult, így újra meg kell tanulnia járni, ám a lap információi szerint állapota gyorsan javul. Történetét a Daily Mail is felkapta, néhány napja nekik is nyilatkozott a férfi.

 

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hoskent-unneplik-a-magyar-idegsebeszt-aki-megmentette-egy-23-eves-brit-ferfi-eletet/


 

A napokban kapják kézhez emelt alapbérüket a szakdolgozók

 

Idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek.

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók - mondta el az egészségügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelésen kívül a munkakörülmények javításával és a szakdolgozóknak szóló különböző ösztöndíjakkal is javítani kívánnak a munkavállalók helyzetén.


Emlékeztetett: idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint - tette hozzá.


Felidézve az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait, elmondta: 2012-2013-ban átlagosan 27 százalékos béremelésben részesült ez a kör, 2016-ban pedig további 26 százalékkal, 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ez év novemberében, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz - ismertette az adatokat az államtitkár.


Horváth Ildikó beszélt a béremelésen kívüli kormányzati intézkedésekről is. Elmondta, hogy az országban tizenhat helyszínen indul nővérszálló-fejlesztési program, Nyíregyházán, Szombathelyen, Kecskeméten és Kaposváron új nővérszállók épülnek, tizenkét helyszínen pedig a meglévőket újítják fel. Erre 8,8 milliárd uniós forrást biztosít a kormány.


A munkafeltételeket javító ápolási eszközbeszerzési programról szólva az államtitkár közölte: 8 milliárd forintos keretből 16 500 kórházi eszközzel 65 állami fenntartású intézmény részesül a fejlesztésből.


A kormány ösztöndíjakkal is segíti az ápolói létszám növekedését - emelte ki Horváth Ildikó. Mint mondta, több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak a középfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő ápolójelölt részére. Az ápolói felsőfokú mesterképzést szolgálja a Mihalicza-ösztöndíjprogram, amit 247-en igénybe is vettek.


Kitért arra is, hogy "közös gondolkodás" indult a szakdolgozói életpálya kidolgozására, aminek célja, hogy a különböző pilléreket összehangolva, minél többen válasszák ezt a hivatást.


Horváth Ildikó hangsúlyozta, hogy 2020 mérföldkő a szakdolgozók és az ápolási szakma egésze számára, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az évet a nővérek és szülésznők évévé nyilvánította.


A sajtótájékoztatónak helyet adó Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója, Óváry Csaba azt mondta, a béremelés az ágazat egészét érintő fontos lépés, az ösztöndíjak és a nővérszállók fejlesztése is előremutató.


Ralovich Csilla, az intézet ápolási igazgatója arról beszélt, hogy az intézményben 280 szakdolgozót érint a béremelés, ami átlagosan 28 600 forintot jelent dolgozónként. Hozzátette: az alapbéremelés magával hozza a különböző mozgóbérelemek - például ügyeleti, készenléti és túlóradíjak, pótlékok - emelkedését is.

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/a-napokban-kapjak-kezhez-emelt-alapberuket-a-szakdolgozok-257145


Ötödször adják át a Pásztor Emil Emlékplakettet

 

Az idei két díjazott Dr. med. habil Julow Jenő idegsebész és Prof. Dr. Kenéz József neuroradiológus.

Vannak megkérdőjelezhetetlen személyiségek az orvostudományban, ilyen például az öt éve elhunyt, Széchenyi-díjas idegsebész, Pásztor Emil Professzor, akit nemcsak szakmai tevékenysége miatt tisztelt a tudós világ, hanem emberi kvalitásai miatt is nagyra becsülték. Az öt éve elhunyt Professzor emlékére alapították a Pásztor Emil Emlékplakettet, amelyet egy szakmai bizottság minden évben annak az orvosnak ítél oda, aki az idegtudományok (idegsebészet, a neurológia vagy a neuroradiológia) területén kiemelkedő eredményt ért el. Idén ötödik alkalommal adják át a kitüntetést Dr. med. habil Julow Jenő idegsebésznek és Prof. Dr. Kenéz József neuroradiológusnak.

A szerdai rendezvénynek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) ad otthont, az az intézmény, amely Pásztor Emil munkásságának is fő helyszíne volt, s amelyet csaknem 20 évig vezetett. Az intézet jelenlegi főigazgatója,  Dr. Óváry Csaba szerint egy díj értékét meghatározza, kik ítélik oda, mely értékek mentén választanak, mennyire következetesek, és persze a korábban díjazottak személye is. Ezek alapján úgy gondolja, az elmúlt években a Pásztor Emil Emlékplakett igazán rangos díjjá vált, és rangjában idén is erősödni fog.

A 2020-as év kitüntetettje, Dr. med. habil Julow Jenő munkásságának első húsz évét az OKITI-ben töltötte Pásztor Emil vezetésével. "Nagyon örülök ennek a díjnak, hiszen az intézet volt az iskolám. Nagyon megható ez a kitüntetés azért is, mert Pásztor Emil nemcsak a munkatársam, a barátom is volt, egy olyan szakember, akiről mindenki azt tartotta, hogy a legkiemelkedőbb vezető, egy nemzetközileg is elismert kutató".

A másik díjazott Prof. Dr. Kenéz József neuroradiológust is fontos emlékek kötik az idegtudományi intézethez. Mint ahogy egyszer fogalmazott mindig az a kényszer vezette, hogy a korszerű gépek után vándoroljon, így nem csoda, hogy az elsők között volt, aki az intézetben működő akkor még egyetlen magyar CT-n dolgozhatott. "Nagyon komoly kitüntetésnek tartom ezt a díjat, különösen azért mert az idegtudományi intézettől kapom. Egyrészt azért, mert ha nem is voltam

az intézet munkatársa, törzstagnak számítok. Másrészt, mert régi kedves munkatársaim, barátaim dolgoztak, dolgoznak itt, akik régen, de ma is az idegtudomány meghatározó személyiségei. Neuroradiológusként a központi idegrendszer diagnosztikai megjelenítésével foglalkozom, ami természetesen szoros kapcsolatban van az idegsebészettel. Ezért is érzem nagyon megtisztelőnek, hogy tőlük kapom ezt az emlékplakettet."

 

 

A Pásztor Emil Emlékplakett korábbi díjazottjai:

2016. Dr. Vajda János (Budapest) és Prof. Dr. Halász Péter (Budapest)

2017. Prof. Dr. Czirják Sándor  (Budapest) és Prof. Dr. Dóczi Tamás (Pécs)

2018. Prof. Dr. Bodosi Mihály (Szeged)

2019. Prof. Dr. Nagy Zoltán (Budapest) és Prof. Dr. Kemény András (Sheffield)

 

 

 


KARDIOLÓGUSOKKAL STROKE-RÓL ÉS PITVARFIBRILLÁCIÓRÓL

 

Intézetünk főigazgatója is részt vett a „VII. Budapesti Kardiológiai Napok” Tudásfrissítő Továbbképző Konferencián. A kétnapos konferencia első napján több dimenzióban tárgyalták a keringési betegségek diagnosztikáját, terápiáját, intervenciós kezelését. Dr. Óváry Csaba, intézetünk főigazgatója előadásában a keringési betegségek és a pitvarfibrilláció neurológiai következményeiről tartott nagy sikerű előadást.

 

 


EGYÜTT BETEGEINKÉRT

 

Nemzetközi regionális tudományos ülésen értékeltük kardiológus és neurológus kollégáinkkal az új típusú véralvadásgátlók alkalmazásának eredményeit.

A tudományos ülésen részt vett Josef Kořínek prágai kardiológus professzor, Jan Steffel zürichi kardiológus professzor, Robert Hatala pozsonyi kardiológus professzor, valamint Óváry Csaba, Intézetünk főigazgatója, aki a neurológusok nézőpontjából értékelte az új típusú véralvadásgátlók alkalmazásának előnyeit pitvar remegésben, idős betegek körében.

 

 

 

 

 

 

 

 


ÉLETHALÁLHARC A PERCEKKEL - RÓLUNK SZÓL!

Dr. Óváry Csabával, Intézetünk főigazgatójával készült a hétvégén részletes interjú.


SZERBIÁBAN JÁRTAK KOLLÉGÁINK

Nemzetközi cerebrovasculáris csúcstalálkozó Szerbiában

A Szerb Idegsebészeti Társaság az elmúlt héten Kragujevác-ban, Szerbia korábbi fővárosában tartotta meg 5. Kongresszusát a japán és magyar Idegsebészeti Társaságokkal közösen.

A „cerebrovasculáris szuperszekció” alcímmel meghirdetett rendezvényre számos, nemzetközileg jól ismert szakembert hívtak meg a ma elérhető sebészi és intervenciós módszerek bemutatására, megvitatására. Hazánkat dr. Novák László (Debreceni Egyetem), prof. dr Banczerowski Péter, valamint dr. Vitanovics Dusán és dr. Szikora István képviselték, utóbbiak az OKITI szineiben.

A kitűnően szervezett összejövetel több mint 300 kollégát látott vendégül, akik három nap alatt közel 200 előadást hallgathattak meg, vitában vehettek részt. Noha a különböző módszerek jövőjére vonatkozó „Quo vadis?” kérdésre egyértelmű válasz most sem született, a lehetőségekről kitűnő áttekintést nyerhettek a résztvevők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NÁPOLYBAN A NAP ÉS AZ OKITI

Kutatási eredményeinket a nemzetközi porondon is bemutattuk.

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásával az OKITI Áramlásdinamikai munkacsoportjában dolgozó fiatal mérnökök Nápolyban, a Neurointervenciós Világkongresszuson (WFITN2019) mutatták be a koponyaűri aneurysmák hemodinamikájával és áramlásmódosító kezelésével kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeiket.

Pogácsás Bettina és Csippa Benjámin (képünkön) azokról a munkacsoport által fejlesztett  speciális mérési módszerekről számolt be, melyekkel a klinikumban használt eszközök hatása pontosan mérhető, kvantitatív módon meghatározható, ezzel lehetővé téve alkalmazásuk precíz és reprodukálható szimulálását, és így a legalkalmasabb módszer kiválasztását a korszerű, személyre szabott medicina elveinek megfelelően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


STROKE ÁZSIÁBAN – HAZAI SZEMMEL

Október 9-11. között 19. alkalommal rendezték meg a Délkelet Ázsiai Neuroradiológiai Továbbképző tanfolyamot Szingapúrban. A nemzetközi oktatógárdában hazánkat és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet Szikora István képviselte.

A két héttel a Magyar Stroke Társaság kongresszusa után rendezett esemény jó alkalom volt arra, hogy hazai helyzetünket globális kitekintésben is megvizsgáljuk. Ahogy a zalakarosi kongresszuson bemutattuk, a hazai intervenciós akut stroke ellátás rohamléptekkel fejlődött: az elmúlt 5 évben megtízszereződött az esetszám. Összehasonlításként, a hatmilliós lélekszámú, ám hazánknál négyszer nagyobb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodó, és egészségügyi kiadásokra az állami költségvetés 13,6%-át fordító országban az elmúlt évben mindössze 230 esetben végeztek mechanikus thrombectomiát, míg idén hazánkban ez a szám év végéig túllépi az 1300-at.

A lakosságszámot és a stroke eltérő előfordulását incidenciát is figyelembevéve az összes stroke esethez képest tehát fele annyi beteg jut thrombectomiához mint nálunk. Ahogyan Óváry Csaba, az OKITI főigazgatója Zalakaroson bemutatta, mindez részben köszönhető annak, hogy megfelelő esetszám és gondos gazdálkodás mellett az igen költséges beavatkozás finanszírozható, de még inkább annak az odaadó erőfeszítésnek, melyet az ellátásban résztvevők évek óta tanúsítanak.


Külön öröm, hogy a közelmúltban két új Intézet lépett be az akut ellátásba: előbb Szombathelyen, majd Szegeden indult meg a rendszeres és folyamatos stroke intervenció, ezzel hosszú évek után az ország északnyugati és délkeleti részében is jelentősen javult az egyenlő hozzáférés esélye. Az eredményesség további javításához feltétlen gyorsítani kell a diagnózis és az indikáció felállítását, mégpedig a képalkotó vizsgálatok automatizált értékelésére képes, ma már elérhető szoftverek alkalmazásával minden stroke ellátó intézményben. Ennek érdekében a mesterséges intelligencia alkalmazása Singapore-ban éppúgy központi téma volt, mint Zalakaroson.


Tapasztalatcsere a hazai és dél-koreai kollégákkal

 

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet most zajló eseményén a hazai idegsebészeknek is bemutatjuk azt az Intézetünkben április óta alkalmazott, szakmai mérföldkőnek tekinthető endoszkópos gerincsebészeti módszert, amelyet korábban egy dél-koreai tanulmányúton sajátított el az OKITI orvoscsoportja. A mostani rendezvényen vendégül látjuk az óriási tapasztalattal rendelkező dél-koreai kollégákat is, a tapasztalataink megosztásán túl a tanácskozás résztvevői kivetítőn, élőben is követhetnek egy a módszerrel zajló műtétet. Mint emlékezetes, április utolsó napjaiban ezzel a módszerrel gyógyított meg két beteget nehezen tűrhető gerincfájdalmából a Prof. Dr. Banczerowski Péter, Dr. Padányi Csaba és Dr. Czigléczki Gábor alkotta orvoscsoport. A két csatornás endoszkópos gerincsebészeti módszerrel az elhasználódásos (degeneratív) gerincbetegségek széles köre: porckorongsérvek, gerinccsatorna szűkületek és csigolya elcsúszások egyaránt gyógyíthatóak, az eljárás a robotsebészet előfutárának tekinthető. Intézetünk az eljárást azóta is alkalmazza, hetente két endoszkópos műtétet végzünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MESZK Tagozatért díj

Intézetünk higiénikusa, Korom Judit a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakdolgozói Kongresszusán, 2019. szeptemberében, Siófokon, kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként TAGOZATÉRT díjat kapott.
Gratulálunk!
 

 

 


BEMUTATKOZOTT A FITPULI
 

A magyar egészségügyi intézmények közül elsőként Intézetünk kötött együttműködési megállapodást a FITPULI egészségügyi start-up vállalkozással. Munkatársaink előtt is bemutatkozott a FITPULI rendszere, és az előadásból kiderült: a világon mindenhol érvényes az a megállapítás, hogy az egészségügyi dolgozók különösen leterhelt és hektikus életformája nem kedvez az egészségmegőrzésnek.
A FITPULI két alapítója, Békási Sándor és Oláh Dániel bemutatták a rendszer funkcióit és működését, illetve a rendszer egészségmegőrző és közösségépítő eszköztárát.

Az OKITI menedzsmentje elkötelezett abban, hogy támogassa dolgozói egészségmegőrzését. A FITPULI rendszert a következő hetekben vezeti be Intézetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 DÉKÁNI LÁTOGATÁS AZ OKITIBAN!

 

Prof. Dr.Kellermayer Miklós a SE dékánja látogatott meg ma bennünket. Professzor úr július 1. óta tölti be ezt a tisztséget, amelyhez gratuláltunk, sok sikert kívánva, továbbá az oktatásban szeptembertől esedékes változásokról egyeztettünk.

A végig kiváló hangulatú megbeszélésen még a további tudományos együttműködésekről is szó esett.

Intézetünkben működik a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszéke, Neurointervenciós Tanszéki Csoportja, részben a Neurotraumatológia Tanszéki Csoport, illetve Neurológia Osztályunk a Semmelweis Egyetem oktató osztálya.

 

A fotón: Dr. Szikora István orvosigazgató, Prof. Dr. Kellermayer Miklós dékán, Dr. Óváry Csaba föigazgató

 


KEZÜNKBE VESSZÜK DOLGOZÓINK EGÉSZSÉGÉT!

 

Együttműködési megállapodást kötött a Fitpuli és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet. Az egészségügyi intézmények közül elsőként kötött együttműködési megállapodást az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) a Fitpuli egészségügyi startuppal. A komplex munkahelyi egészségmegőrző szolgáltatást az Intézmény munkatársai egészségtudatosságának javítására fogja felhasználni.
A Fitpuli szolgáltatásának lelke a Fitpuli mobilalkalmazás, amely az összes elérhető okoskarkötővel, fitnesz trackerrel és okosórával használható. Automatikusan gyűjti az életmódra jellemző adatokat, személyre szabott elemzést és visszajelzést, valamint egyéni motivációs és fejlesztő megoldásokat kínál fel, hogy egy vállalat, intézmény munkatársai egészségtudatosabban éljenek, fizikálisan minél jobban érezzék magukat.
A közelmúltban jelentős kockázati befektetői tőkeinjekciót kapott Fitpuli digitális platformot biztosít a vállalati szintű egészségfejlesztéshez, folyamatos visszajelzést ad az egészségprogramok hatékonyságáról, és élő kapcsolatot biztosít a munkavállalók felé.
„Országos intézetként tudjuk, hogy a minél hatékonyabb működéshez digitálissá kell válnunk. De nemcsak gyógyítási folyamatainkon kell javítanunk, hanem az élet minden területén kell megvalósítanunk a digitális átállást. Ennek egy fontos lépése munkatársaink saját egészségtudatosságának fokozása, a mozgás és sportaktivitás növelése munkatársaink között. Erre nyújt kiváló megoldást a Fitpuli” – mondta az aláírást követően dr. Óváry Csaba, az Intézmény főigazgatója.
„Számunkra különösen fontos, hogy ne csak a vállalati szektort, hanem az egészségügyi intézményeket is partnereink között tudhassunk. Az OKITI 428 munkatársa mostantól sokkal tudatosabban foglalkozhat saját egészségével, sőt, azon is dolgozunk majd közösen, hogy a magán egészségügyi szolgáltatóknak nyújtott utánkövetési megoldásainkat az állami intézményben gyógyuló betegek számára is elérhetővé tegyük” – emelte ki dr. Oláh Dániel, a FitPuli Kft. ügyvezető igazgatója. 


 


BÜSZKESÉG
TOVÁBBI NÉGY ÉVIG - OKITI Neurológiai Osztálya a SE ÁOK Oktató Osztálya

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tanácsa az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Neurológiai Osztálya részére a korábban odaítélt SE-ÁOK Oktató Osztály címet további 4 évre adományozta.

 


STROKE ELLÁTÁS: FOLYAMATOS FEJLESZTÉSBEN


Eddig közel 1000 sikeres katéteres beavatkozáson van túl az OKITI – derül ki abból a beszélgetésből, amelyet a Weborvos közölt orvosigazgatónkkal, dr. Szikora Istvánnal.
Az Intézetünkben 2015 óta rutinszerűen végzett beavatkozás eredményességi mutatói folyamatosan javulnak – köszönhetően neurointervenciós csapatunk kutatás-fejlesztési együttműködéseinek.
„Magyarország vezető neurointervenciós intézményeként folyamatosan dolgozunk azon, hogy a stroke pontos meghatározása a mesterséges intelligencia segítségével minél gyorsabban és pontosabban megvalósulhasson, és a nagyér-elzáródásos stroke esetében alkalmazott mechanikus thrombectomia minél jobb eredménnyel vezesse vissza az aktív életbe a stroke-on átesett betegeket” – nyilatkozta az egészségügyi portálnak Szikora tanár úr.

https://weborvos.hu/regionalis_hirek/fejlodik-a-stroke-ellatas-252532

 


SEPSISZENTGYÖRGYÖN JÁRT AZ OKITI CSAPATA

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház megkeresésére, május utolsó napjaira, akut stroke ellátás tanfolyamot szervezett Intézetünk Sepsiszentgyörgyön a vérrögoldó kezelés bevezetésének támogatására.

Jelenleg két stroke központ működik Romániában, ezért örültünk annak, hogy a régió kórházainak orvosai és szakdolgozói közül sokan vettek részt a továbbképző tanfolyamon. Köszönjük András-Nagy Róbert menedzser és Dr. Tompa György neurológus főorvos támogatását!

 


Együttműködés indul az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a legnagyobb betegszervezetek között

2019. április 3-án az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rákellenes Ligával és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ).

tovább...

(Megjelent az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy Tudományos folyóirat XVIII. évfolyam 3. számában 32-33. oldal 2019 április)

 


Ésszel és ész nélkül

UTAZÁS EGY NEUROLÓGUS IDEGSEBÉSSZEL A KOPONYÁNK KÖRÜL

 

Dr. Erőss Loránd sok minden más mellett arról is nevezetes, hogy tavaly egy ROSA nevű asszisztenssel hajtott végre sikeres agyműtétet egy hetvenéves, Parkinson-kóros férfin, aki a beavatkozásnak köszönhetően jobban lett. Főként azért járta be a magyar sajtót az operáció híre, mert ROSA egy csúcskategóriás idegsebészeti robot volt.

A Nők Lapja teljes cikkének elolvasásához kattintson ide.

 


Folytonosság és megújulás

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet egy éve, 2018. februárjában megbízott főigazgatója, Dr. Óváry Csaba PhD válaszolt az Orvosok Lapja kérdéseire

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide.
 A jelentős nemzetközi érdeklődés mellett megrendezett kongresszuson az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet tudományos előadás tartásával  Prof. Dr. Banczerowski Péter idegsebészeti szakmai igazgató képviselte.

 

 

 

 

 


Idegsebészeti szakmai igazgatónk az MTA doktora lett

 

2018.12.05-én a kutatói pályaív kimagasló állomásaként Lovász László az MTA elnöke az MTA doktora cím megszerzését tanúsító okleveleket adott át a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében. A rangos címet Intézetünk idegsebészeti szakmai igazgatója, Prof. Dr. Banczerowski Péter vehette át szakmai és tudományos munkássága elismeréseként.

 

 

 


Ott voltunk az MNRT XXVI. Kongresszusán

 

2018. november 8-10. között zajlott Egerben a Magyar Neuroradiológiai Társaság 26. kongresszusa.
A Kongresszus helyszínét adó Hotel Eger & Park immáron harmadszor is tökéletesen működött. Hasznos két és fél napot töltöttünk együtt.

 

(tovább...)Robotsebészet: továbbfejlesztik a ROSA-t

 

Tavasszal először végeztek agyműtétet itthon a Rosa nevű robot segítségével. Magyar hozzáadott érték is van az eszközben, írja a GyártásTrend.

A robot továbbfejlesztését a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetéből (KOKI) indult Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft., míg a sikeres műtétet dr. Erőss Loránd idegsebész főorvos, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője és csapata végezte. Azóta számos beavatkozás történtz a robottal. A tapasztalatokról először dr. Erőss Lorándot kérdeztük.

 

Forrás: http://medicalonline.hu

(tovább...)

 


Ma van a stroke világnapja
Duna TV - Család-barát - 2018.10.29 10:25

 

Milyen kérdések érkeztek a Család-barát adásába a stroke-kal kapcsolatban?
Duna TV - Család-barát - 2018.10.29 11:05
 


Már műtenek a magyar idegsebészek Afrikában

 

Megkezdték a munkát Malawiban a Magyar Afrika Társaság legújabb orvosi missziójának idegsebészei. Hétfőn mindkét helyi kollégával egyeztettek a heti menetrendet illetően, átnézték a rendelkezésre álló CT-, illetve MRI-dokumentumokat és hozzáfoghattak a gyógyításhoz is.

Forrás: Frissmédia

 

(tovább...)

 


ROSA robot operál

 

Végig kísérték Dr. Erőss Loránd és munkatársai embert próbáló munkáját a műtőben.

A Kossuth Rádió A hely című műsora két részes sorozatában különleges helyre megy. Ha már képtelenség kanállal enni a levest, amikor egy vajas kenyér elkészítése is leküzdhetetlen akadály és a tabletták ereje is kevés, akkor kell a segítség. Az Amerikai úton, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben tavasz óta alkalmazzák a szép nevű ROSA robotot, amelynek segítségével Parkinson-kórban és epilepsziában szenvedőket operálhatnak. Hajnalban kezdünk és végig kísérjük Dr. Erőss Loránd és munkatársai embert próbáló munkáját a műtőben. (Fotó: Visy László)

Forrás: Weborvos

 


Kiválósági centrum az Amerikai úton

 

Egyedülálló közös szakmai napot szervezett az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nutricia.

Egész napos tudományos napot rendezett pénteken az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) és a Nutricia. Az esemény apropóját az OKITI 65 éves jubileuma és a közelgő STROKE világnap, aktualitását pedig a megújuló hazai és nemzetközi irányelvek adták. Az OKITI-Nutricia szimpózium az idegsebészet, neurológia és neuroradiológia tudományterületeinek legújabb felfedezései mellett a stroke-on átesett betegek korszerű táplálásterápiájával is foglalkozott.

Az „Amerikai úti idegsebészet”, mai nevén az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet megalapítása, 1953 óta az idegtudományok hazai módszertani, technikai és technológiai fejlesztésének élén áll. Az idegtudományok európai élvonalába tartozó intézményeként, a magyar neurológia és idegsebészet viszonyítási pontjaként létezett az elmúlt évtizedekben.

Az Intézet 65 éves fennállását ünneplő, 2018. október 5-én megrendezett tudományos nap felölelte az OKITI teljes profilját: szó esett a neuroonkológiáról, gyermek idegsebészetről, koponyaalapi sebészetről, gerincsebészetről, funkcionális idegsebészetről, epileptológiáról, stroke ellátásról és neurointervencióról is. Mivel az OKITI a magyar neuroradiológia alapító intézete, külön neuroradiológiai blokkban emlékezett meg erről a szakmai nap, amelyen részt vettek a Zürichi Egyetem neuroradiológus szakemberei, köztük az intézményből elszármazott Kulcsár Zsolt főorvos is.

A délelőtti szekció egyaránt szólt a 65 éves tradíció bemutatásáról, valamint a jövőbe tekintésről – amelyen az idegtudományi szakma hazai jeles képviselői és a külföldi vendégek felvázolták a következő évtized fejlődési lehetőségeit.

„Intézetünk komoly tradíciókat ápol, és iskolateremtő szerepet tölt be, immár közel hét évtizede” – emelte ki dr. Óváry Csaba, az Intézmény főigazgatója. – „Feladataink szinte végtelenek, hiszen legtöbb tevékenységünkben kiválósági centrummá tervezünk válni. Bizonyos területeken, például a neurointervencióban ez sikerült, illetve a Nutriciával 2015 óta folytatott együttműködés révén a betegek táplálásában is létrejött kiválósági centrumunk.”

Forrás: Weborvos

(tovább...)

 


 

Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével


A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába,a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

Új korszak kezdődött a nagy hagyományokkal rendelkező Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben: 2018. április 20-án a világ egyik legfejlettebb idegsebészeti robotja, a ROSA közreműködésével operáltak meg egy Parkinson-kóros, 70 éves férfit. A műtétet Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője végezte. A páciens tünetei már a műtét alatt megszűntek, jelenleg is jól van.

(tovább...)

 


 

(tovább...)

 


 


 


Támogatását köszönjük!

     

Egészséges Budapest Program


A Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendelet intézkedett az Egészséges Budapest Program ez évi fejlesztéseiről. Ennek keretében az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet közel 2,4 MRD Ft támogatásra számít, aminek meghatározó része az idegsebészeti műtők műszerfejlesztésére új eszközök beszerzésére kerül felhasználásra. Az új operációs mikroszkópok lehetővé teszik képernyőn a műtétek követését nemcsak a műtőben dolgozó team számára, de a szemináriumi helyiségekben orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek is követni tudják a műtéti területen dolgozó idegsebész minden mozdulatát. A beszerzésre tervezett legkorszerűbb optikai berendezésekkel felszerelt eszközök a műtőorvos számára is jobb tájékozódást, a képalkotó (MR felvételek) műtéti területre adaptálását is igénybe vehetik. A támogatás további jelentős része a kézi eszközök, a műtőfelszerelés felújítására tervezettek.
A program keretében az Intézet vezetése épületfejlesztési és felújítási elképzeléseit is felterjesztette, ami az elkövetkező években várhatóan megvalósulásra kerül. A kazán helyén a műtő épületszárnyának kiegészítése került megtervezésre. Itt földszinten sürgősségi felvételi ambulancia, egy új CT beállításával, az emeleti szinteken az Intenzív osztály bővítése, új műtők, hybrid műtő kialakítása, valamint kórtermek, orvosi szobák kialakítása tovább fogja erősíteni az Intézet sürgősségi ellátásának színvonalát.